Oto kolejny bardzo prosty przepis na smaczne ciasto, którego wykonanie nie wymaga od nas zbyt wiele czasu. Przepis na ciasto orzechowe czy też orzechowiec pochodzi od naszej babci i jest to jedna z odmian tego ciasta. Kolejną odmianę tego przepisu postaram się zaprezentować w najbliższej przyszłości. Ciasto to także daj nam swobodę co do dodatków – mam tu na myśli orzechy – możemy dodać także posiekane migdały lub inne dodatki jakie lubimy. Możemy je dodać zarówno do ciasta jak na wierzch poszczególnych warstw. Idealne ciasto do kawy i popołudniowej herbaty. Zapraszam do smacznej zabawy i kreacji nowych odmian ciasta orzechowego.
Prosty przepis jak zrobić w 30 min. smaczne ciasto orzechowiec – Film HD
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja = 12 bułeczek
miękka margaryna 200g
mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kwaśna śmietana 3 duże łyżki
żółtka 4 szt.
soda 1 łyżeczka
cukier kryształ 1/2 szklanki
powidła śliwkowe
posiekane orzechy do posypki
forma lub blacha ok. 25×25 cm
Piana
4 białka
cukier puder 1/2 szklanki
Krem
budyń waniliowy 1 szt.+1 łyż. mąki zmieniaczanej
mleko 1/2 litra
miękkie masło 200g
cukier puder 1/2 szklanki
Krok 1
Do naczynia (garnka, miski) dodajemy miękką margarynę, wsypujemy mąkę, śmietanę,proszek do pieczenia, sodę, cukier oraz żółtka i całość dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto.
Krok 2
2 blachy (25x35cm) smarujemy olejem, możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub pergaminem, który także należy wysmarować olejem. Ciasto dzielimy na 2 części i wylepiamy nim przygotowane formy. Każde z ciast smarujemy powidłami np. śliwkowymi lub porzeczkowymi. Następnie wykładamy ubitą z białek pianę ( piana musi być sztywna i ubita z cukrem pudrem i szczyptą soli). Na sam koniec na piane wykładamy posiekane orzechy.
Krok 3
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180C i pieczemy przez ok. 30 min.
Krok 4
Przygotować budyń waniliowy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Następnie do miski dodajemy miękkie masło oraz cukier puder i całość miksujemy na puszysty i gładki krem. Następnie dodajemy przygotowany budyń i całość mieszamy aby powstał gładki krem.
Krok 5
Na 1 część wystudzonego ciasto wykładamy krem i go rozprowadzamy, a następnie przykrywamy pozostałym ciastem (a wierzchu muszą być orzechy) dociskamy i odstawiamy do lodówki na 12 godz.