Ciasto Kubuś przepis na bardzo smaczne i delikatne ciasto. Ciasto to składa się z bardzo delikatnego biszkoptu, który rozpływa się w ustach oraz z kremu budyniowego przygotowanego na bazie soku marchewkowego. Kolejną delikatną i puszystą warstwę stanowi bita śmietana pokryta kruchymi herbatnikami i polewą czekoladową. Ciasto to można także przygotować w wersji bez pieczenia używając okrągłych biszkoptów – jednak najsmaczniejsze jest w wersji z własnym domowym biszkoptem. Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, a najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie składniki połączą się,a herbatniki i biszkopt namiękną. Ciasto to zaskakuje dwa razy – pierwszy raz zaskakuje swym wyglądem, a kolejny raz po jego spróbowaniu. Musicie koniecznie spróbować tego specjału ! 😉 – jestem pewien, że będzie Wam smakować 🙂
Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy małymi porcjami cukier cały czas miksując. Na sam koniec dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. W kolejnym kroku mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia – dokładnie mieszamy i przesiewamy przez sito dodając do masy jajecznej. Na sam koniec dodajemy jedną łyżkę wody i jeszcze raz mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm lub zbliżonych wymiarach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C – pieczemy przez ok. 20 min. do suchego patyczka.
Krok 2
W osobnym naczyniu (garnku) budynie rozrabiamy z 1/2 szklanki soku marchewkowego. Pozostały sok przelewamy do drugiego większego garnka i gotujemy. Do gotującego się soku dodajemy budynie wymieszane z sokiem i dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki – gotujemy na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym samym czasie masło w temp. pokojowej ucieramy na biały puszysty krem. Dalej miksując dodajemy po 3-4 łyżki zimnego budyniu cały czas miksując, aż składniki połączą się i utworzą jednolita masę – wtedy to dodajemy kolejna porcję budyniu.
Krok 3
Na wystudzony biszkopt wykładamy marchewkowy krem budyniowy i równo rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy bitą śmietanę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Pod sam koniec dodajemy po 1 fix’ie i dalej miksujemy. Gotową masę wykładamy na krem budyniowy, a na wierzchu układamy herbatniki i wstawiamy do lodówki na kilka minut.
Krok 4
W szklance żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Masło lub margarynę rozpuszczamy w osobnym naczyniu, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy na małym ogniu, aż cukier rozpuści się i wtedy to dodajemy kakao, a następnie śmietanę – ponownie całość mieszamy. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną ale płynną polewę wylewamy na ciasto i równo rozprowadzamy. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Dodaj komentarz