Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Kolejny bardzo prosty i smaczny deser czyli ciasto budyniowe. Dziś propozycja ciasta budyniowego połączonego z sernikiem na kruchym spodzie. To ciasto równie dobrze można nazwać – Serniki Budyniowy, Budyniowiec czy też SeroBudyniowcem 🙂 analogicznie do SeroMaka, który niebawem zagości się na naszej stronie. Ciasto Budyniowe swym wyglądem nie przykuwa uwagi ale jest bardzo smaczne więc zapraszam do wypróbowania nowego przepisu. Smacznego 😉 Zobacz także inne przepisy na smaczne ciasta i smaczne desery Ciasto Metrowiec z kremem budyniowym – zobacz Video przepis
Ciasto Budyniowe
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja dla 8 osób
Ciasto
- jajko 3 szt.
- mąka pszenna 2 szklanki
- margaryna lub masło roślinne 125 g
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Masa Budyniowa
- budyń czekoladowy 2 szt.
- mleko 1 litr
Masa serowa
- jajko 2 szt.
- budyń śmietankowy 1 szt.
- margaryna lub masło roślinne 125 g
- cukier kryształ 1/2 szklanki
- serek homogenizowany 3 szt.
Ciasto Budyniowe – wykonanie
Krok 1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do wymieszanej mąki dodajemy 2 jajka + dodatkowe żółtko, posiekaną w kostkę margarynę i zagniatamy ciasto. Ja na pierwszym etapie zagniatam, a raczej siekam wszystkie składniki sprężyną do siekania dzięki czemu powstaje konsystencja podobna do kruszonki. Teraz przystępuje do zagniatania ciasta ręcznie.
Krok 2
Wyrobione ciasto przekładamy do blachy (25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyklejam dno. Ciasto wstawiam do lodówki na 60 minut. W tym samym czasie przygotowuje 2 budynie czekoladowe zgodnie z instrukcją na opakowaniu – gotujemy ok 1 min. Gotowy ciepły budyń wylewam na ciasto i odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Krok 3
Do osobnego naczynia lub miski dodajemy margarynę, cukier i całość dokładnie miksujemy dodając na przemian żółtka z 2 jajek – białka schłodzić w lodówce. Do naszej masy na przemian z żółtkami dodajemy także serki homogenizowane małymi porcjami i na sam koniec dosypujemy budyń śmietankowy. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy do naszej masy serowej powoli mieszając.
Krok 4
Masę serową wylewamy na zastygły i wystudzony budyń. Wkładamy do piekarnika do temp. 180 C i pieczemy przez ok 60 min. do suchego patyczka.
Ciasto Budyniowe
Ciasto Budyniowe
Ciasto Budyniowe
Dodaj komentarz