Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Batoniki z Orzechami i Toffee. Każdy z nas pewnie pamięta z lat dzieciństwa domowe batoniki waflowe robione przez nasze mamy czy babcie. Na tą wersję przepisu natknąłem się na blogu Basi . Patrząc się na zdjęcia tych batoników nabrałem takiej ochoty, aby ich posmakować, iż postanowiłem je szybko zrobić. A jak wyszły możecie zobaczyć na poniższym filmie. Co do smaku nie będę nic pisał – powiem tylko jedno – są rewelacyjne!!!!.
Ale już niebawem inna wersja tego specjału pochodząca z naszego domowego zeszytu 🙂 A teraz zapraszam na Batoniki z Orzechami 🙂 Smacznego 🙂
Wafle z toffee
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja = ok. 18 szt.
- masa toffee 1 puszka 250 ml
- zmielone orzechy włoski 40 g
- gorzka czekolada 50 g
- mleczna czekolada 150 g
- posiekane drobno orzechy włoskie 100 g
- 1 paczka wafli (4 szt. wafli)
Batoniki z Orzechami i Toffee – wykonanie
Krok 1
Do garnka dodajemy masę toffee (najlepiej aby była płynna – należy ja podgrzać wcześniej w garnku z wodą lub słodzone mleko kondensowane gotować w garnku z wodą przez ok. 3 godz.). Następnie dodajemy połamaną drobno gorzką czekoladę oraz zmielone orzechy. Całość stawiamy na wolnym ogniu i cały czas mieszamy, aż czekolada rozpuści się.
Krok 2
Na desce do krojenia lub blacie stołu kładziemy pergamin, na pergamin kładziemy 1 arkusz wafla i pokrywamy go 1/3 masy. Szerokim długim nożem równo rozprowadzamy masę – także na samych krawędziach. Przykrywamy drugim waflem i dociskamy delikatnie. Na wierzch wafla wykładamy ponownie 1/3 masy, rozprowadzamy i przykrywamy waflem delikatnie dociskając. I tak do wyczerpania się składników. Na wierzch ostatniego wafla kładziemy pergamin oraz deske do krojenia i obciążamy ja np. kilkoma talerzami. Odstawiamy do zastygnięcia na ok. 5-6 godz.
Krok 3
Sklejone wafle kroimy na mniejsze kawałki – na małe batoniki.
Krok 4
Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej w małej miseczce. (Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia, na wierzch garnka stawiamy miseczkę z czekoladą tak aby dnem nie dotykała wody)
Krok 5
Po stopieniu się czekolady miseczkę zdejmujemy z garnka. Wcześniej pokrojone wafle na mniejsze batoniki maczamy w roztopionej czekoladzie – maczamy tylko boki, a następnie obtaczamy w drobno posiekanych orzechach i odkładamy na pergamin do zastygnięcia na 2-3 godziny.
Orzechowe Wafle z Toffee
Orzechowe Wafle z Toffee
Orzechowe Wafle z Toffee
Dodaj komentarz