Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Babka Wielkanocna przepis – Dziś przepis na dwu kolorową babkę z wiśniami, cała otulona w czekoladowej polewie. To kolejny bardzo prosty przepis z naszej domowej kolekcji ciast i wypieków. Ciasto to jest bardzo szybkie w wykonaniu i zajmuje zaledwie 15 min. Jeżeli trafili się niespodziewani gości lub sami macie ochotę na popołudniowy deser lub smaczne ciasto to ten przepis jest właśnie dla Was. Czekoladowa Babka Wielkanocna przepis dla całej rodziny
Kolorowa Babka Wielkanocna przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki: porcja dla 6 osób
Ciasto:
- jajka 5 szt.
- miękkie masło 250 g
- cukier waniliowy 15 g
- cukier kryształ 180 g ( 1 szklanka)
- mąka pszenna 500 g (3 szklanki)
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- mleko 100 ml
- kakao 2 łyżeczki
- wiśnie 200 g
Polewa:
- nalewka wiśniowa 2 łyżki
- ciemna czekolada 100 g
- śmietana kremówka 70 ml
- żelatyna 2 łyżeczki
Krok 1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do osobnego naczynia dodajemy miękkie masło razem z cukrem i mikserem miksujemy na gładki, maślany krem. Następnie dodajemy jajka i ponownie całość mieszamy – miksujemy.
Krok 2
Do masy jajecznej z masłem małymi partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko – dodajemy małymi dawkami cały czas miksując.
Krok 3
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy kakao i 2-3 łyżki wody – dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy wiśnie i mieszamy.
Krok 4
Formę smarujemy olejem i posypujemy tarta bułką. Do formy wlewamy ciasto jasne, a następnie ciasto ciemne. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 min – do suchego patyczka.
Krok 5
wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i polewamy polewą czekoladową. Jak zrobić polewę czekoladową możesz zobaczyć w tym filmie Piernik w Polewie Czekoladowej.
Czekoladowa Babka Wielkanocna przepis
Babka Wielkanocna przepis
Babka Wielkanocna przepis
Dodaj komentarz