Poradnik video jak zrobić Lod Marchewkowe z Curry – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Lody Marchewkowe z Curry – przepis na lody inne niż wszystkie pozostałe. Lody Marchewkowe z Curry są nieco inne w smaku niż lody owocowe, które znacie. Lody te nie każdemu mogą przypaść do gustu – ale jak napisałem są inne niż wszystkie pozostałe więc odważnych, ciekawych nowych smaków i zainteresowanych zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Ja niestety nie miałem mleka kokosowego (a tam gdzie mieszkam niestety w sklepach takiego specjału nie ma), a i czasu na jego wykonanie także nie miałem 🙁 więc jako substytut użyłem jogurtu naturalnego oraz 1/3 szklanki wiórków kokosowych. Jednak należy pamiętać, iż wiórki kokosowe mimo długiego rozdrabniania nadal będą wyczuwane w gotowych lodach. Moja rada: chcecie zrobić takie lody to poszukajcie mleka kokosowego lub je zróbcie sami – będą o wiele lepsze niż te z wiórkami bo nie będziemy czuli małych drobinek w ustach 🙂
Lody Marchewkowe
Czas przygotowania: 40 min.
Składniki: 1 porcja = 1 l
- śmietana kremówka 30% 1 szklanka
- mleko tłuste 3% 1 szklanka
- mleko kokosowe 1 szklanka lub 1 szklanka jogurtu + wiórki kokosowe ok. 1/2 szkl.
- starta marchewka 0,8 szklanki (starta na tarce o drobnych oczkach)
- 4 żółtka
- jasny brązowy cukier 0,75 szklanki
- curry w proszku 1 łyżeczka
- sok z 2 limonek
Lody Marchewkowe – wykonanie
Krok 1
Do dużego naczynia dodajemy żółtka oraz brązowy cukier i mikserem ubijamy na gładki puszysty jajeczny krem – większość cukru powinna się rozpuścić.
Krok 2
W osobnym garnku mieszamy mleko, mleko kokosowe, śmietanę, sok z limonek, starta marchew na drobnych oczkach oraz curry – całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 min często mieszając aby nie doprowadzić do wrzenia i przypalenia się składników.
Krok 3
Do ubitej masy jajecznej dodajemy po 1 łyżce ciepłej masy mleczno-marchewkowej i cały czas miksujemy – ubijamy na wolnych obrotach. Dodajemy tak 3- 4 łyżki cały czas miksując. Gdy masa jajeczna zwiększy swą temp. to przelewamy ją powoli do garnka masa marchewkową i dokładnie mieszamy. Cały czas mieszamy na małym ogniu aby nie doprowadzić do wrzenia. Gotujemy ok. 8-10 min.
Krok 4
Do dużego garnka lub miski wlewamy lodowatą wodę i wstawiamy do niego garnek z masą jajeczno-marchewkową celem szybkie schłodzenia masy.
Krok 5
Po wystudzeniu gdy nasza masa lodowa już jest gotowa albo masę wstawiamy do lodówki do schłodzenia na 4 godz., a następnie przelewamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją lub przelewamy masę do plastikowego pojemnika, wstawiamy do zamrażarki i mieszamy co 40 min. aby rozbić powstające kryształki lodu.
Lody Marchewkowe
Lody Marchewkowe
Lody Marchewkowe
Dodaj komentarz