Mandarynka to młodsze rodzeństwo pomarańczy. Jest o wiele mniejsza ale bardziej słodsza oraz łatwiejsza w obieraniu. Mandarynki zawierają bardzo dużo kwasów organicznych takich jak cytrynowy oraz jabłkowy. Kwasy te pomagają się w pozbyciu z naszego organizmu substancji toksycznych i szkodliwych dla naszego organizmu. Owoc mandarynki to idealne źródło witaminy A,B1,B6,C, kwasu foliowego oraz potasu i wapnia. Owoce te są zalecane osobą mającym problem z zapaleniem dróg moczowych oraz pomagają w zaparciu. Spożywanie mandarynek zmniejsza ryzyko wystąpienia raka wątroby, a także łagodzi wszelkie dolegliwości wynikające z wirusowego zapalenia wątroby.
Prawdziwy cytrusowy jogurt z dodatkiem banana i mandarynki, który dostarczy naszemu organizmowi niezbędne witaminy oraz minerały, a także działa ochronnie na nasz organizm. Po przygotowaniu wstawić do lodówki na 60 min. aby jogurt został schłodzony i zgęstniał.
Przepis jak zrobić w 10 min. smaczny jogurt – Film HD
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Składniki: 1 porcja = 1 szklanka
- jogurt naturalny 250 ml -1 szklanka (może być także jogurt grecki, będzie bardziej gęstszy)
- 1 banan
- 1 mandarynka
- cukier kryształ 2 łyżeczki lube słodzik, a jak ktoś jest na diecie to bez cukru także może być 🙂
Dodaj komentarz