Dziś zapraszam na wspaniały malinowy sernik o czekoladowym smaku. A kto nie lubi czekolady? No właśnie każdy z Nas, a przynajmniej większość z Nas uwielbia ten przepyszny smak kakaowca zamknięty w tabliczce czekolady. To kolejny bardzo smaczny i prosty deser do przygotowania dla każdego z Nas – nawet dla laików kulinarnych.
Sam wygląd przykuwa uwagę, a już nie wspomnę o fantastycznym smaku czekolady i malin.
Przepis jak zrobić czekoladowy sernik z malinami – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja dla 10 osób
kakaowe herbatniki Petit Beurre 200g
masło 100g
kakao 2 łyżki
homogenizowany 600g
czekolada biała 100g
czekolada gorzka 100g
cukier puder lub zwykły 3 łyżki
śmietana kremówka 300 ml
żelatyna 5 łyżeczek
galaretka malinowa 1 szt.
maliny 200g
Krok 1
Herbatnik łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rozdrabniacza (tzw. malaksera) dodajemy kakao i całość miksujemy na drobne ziarenka. Następnie do garnka dodajemy masło i rozpuszczamy je na wolnym ogniu – uważać aby nie przypaliło się. Do rozpuszczonego masła dodajemy zmielone herbatniki i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowana masę herbatnikową na spód ciasta przekładamy do tortownicy (średnica ok. 25 cm). Równo rozprowadzamy herbatniki na dni tortownicy i mocno je ubijamy. Tak przygotowany spód naszego ciasta odstawiamy do lodówki na 30-50 min. aby stwardniał.
Krok 2
Do miski wrzucamy czekoladę i ją roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia – jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej zobaczysz na powyższym filmie video.
Krok 3
Śmietanę kremówkę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywno. Serek homogenizowany przekładamy do miski, dodajemy cukier i całość miksujemy. Następnie rozpuszczamy żelatynę w bardzo niewielkiej ilości wody (1/5 szklanki) i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4
Do masy serowej dodajemy wystudzoną roztopiona czekoladę i całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo przestudzoną żelatynę i cały czas miksujemy.
Krok 5
W kolejnym kroku stopniowo dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie całość mieszamy łyżką aż cała masa będzie jednolita.
Krok 6
Tak przygotowaną masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany spód i odstawiamy do lodówki aż cała masa zastygnie.
Krok 7
Maliny płuczemy i odstawiamy do wysuszenia w sitku.
Do szklanki wsypujemy galaretkę i zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy sernik już stężał, a galaretka będzie już zimna wylewamy ja na sernik, dodajemy maliny i ponownie odstawiamy do lodówki aby całość stężała.
Dodaj komentarz