Jogurt naturalny to fermentowany napój mleczny, który jest znany od kilku tysięcy lat. Nazwa „Jogurt” pochodzi o słowa „kwaśne mleko z języka tureckiego „ya-urt” . Ten napój mleczny od bardzo dawna jest bardzo popularny w krajach Bałkańskich, a najbardziej popularny jest w Bułgarii. Właśnie w Bułgarii przypisuje się jogurtowi szczególne właściwości uzdrawiające i odradzające. Uważa się, że min. to picie jogurtu jest jednym z czynników długowieczności ludów Bałkańskich. Natomiast naukowcy z Japonii przeprowadzili badania i udowodnili naukowo, że picie jogurtu pozwala wyleczyć lekkie przypadki chorób popromiennych oraz zapobiega ich powstawaniu. Sam jogurt wzmacnia odporność organizmu min. na tyfus i gruźlicę oraz w znacznej mierze powoduje szybszy powrót do zdrowia po zażywaniu antybiotyków. Jednocześnie działa kojąco i uspokaja przy nadpobudliwości nerwowej i wpływa pozytywnie na bezsenność, przeciwdziała miażdżycy naczyń krwionośnych oraz cukrzycy.
Jogurt naturalny zawiera ok. 3,3% białka, 2 – 6% tłuszczu,3,1% cukru,08% kwasu mlekowego oraz śladowe niewielkie ilości alkoholu. Tylko w 1 szklance jogurtu znajduje się ok. 415 miligramów bardzo dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia, witaminy oraz inne biopierwiastki.
Produkcja jogurtu odbywa się z mleka pasteryzowanego, które jest zagęszczane przez odparowanie. Następnie dodaje się kultury bakterii Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, których fermentacja przebiega przez kilka godzin w temperaturze 42 do 450 C.
Należy pamiętać o tym, iż osoby dorosłe lepiej przyswajają napoje fermentowane niż tradycyjne mleko. A dzieję się tak, ponieważ z im człowiek starszy tym mniej laktozy produkuje jego organizm, , a laktoza to enzym, który jest odpowiedzialny za rozkładanie cukrów prostych. Organizm człowieka 3 razy szybciej dokonuje trawienie jogurtu niż zwykłego mleka. Jogurty zawierają także więcej witaminy z grupy B, więcej wapnia i więcej kwasu foliowego. W jogurtach znajdują się także substancje antybakteryjne, które są odpowiedzialne za zwalczanie bakterii jelitowych oraz zmniejszają proces powstawania „złego cholesterolu”. Jogurt wzmacnia nasz system odpornościowy, ułatwia wchłanianie wapnia, żelaza oraz witamin. Jest także przydatny przy zaparciach i wzdęciach. Naturalny jogurt działa jak lekarstwo przeciwbiegunkowe. Jogurt odbudowuje właściwą mikroflorę przewodu pokarmowego zniszczona przez zażywanie antybiotyków.Jogurt to zdrowie
Dodaj komentarz