Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Sernik Islandzki przepis z Prince Polo. Prosty przepis na smaczny sernik z wafelkami Prince Polo, śmietanową masą serową i kawową galaretką. Jest to przepis przygotowany przez Annę Starmach z lekką modyfikacją – została zwiększona zwartością agaru w masie serowe z 2 do 4 łyżeczek aby masa była bardziej stabilna i nie „rozpływała się” po wyjęciu z lodówki. Kolejna uwaga to proponuję połamać wafelki na drobne kawałki – łatwiej będzie go kroić. Sernik jest bardzo smaczny i bardzo prosty do wykonania więc nawet laik kulinarny świetnie da sobie radę z jego przygotowaniem.
Sernik Islandzki
Zobacz też: Ciasto 3 Bit lub Ciasto Shrek
Składniki: 1 porcja dla 4 osób
Biszkopt
- jajko 3 szt.,
- mąka 1 szklanka,
- drobny cukier 1 szklanka,
- wafelki z czekoladą lub bez 250 g,
Masa Serowa
- serek homogenizowany 250 g,
- śmietana kremówka 250 ml,
- cukier puder 150 g,
- agar 4 łyżeczki + 100 ml gorącej wody,
Galaretka kawowa
- kawa 4 łyżeczki,
- cukier 4 łyżeczki,
- agar 2 łyżeczki,
- gorąca woda 250 ml,
- tortownica o średnicy 18 cm,
Sernik Islandzki
Sernik Islandzki – wykonanie
Krok 1
Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ubijamy z cukrem na gładka masę – cukier dodajemy partiami. W kolejnym kroku stopniowo dodajemy mąkę oraz ubite białka cały czas miksując.
Krok 2
Ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm (dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia), a następnie dodajemy pokruszone wafelki i zanurzamy je w cieście (im drobniej pokruszymy wafelki tym łatwiej będzie kroić gotowy sernik) Ciasto pieczemy w temp. 170 C przez ok. 40 min. – pieczemy na złoty kolor.
Krok 3
Do szklanki dodajemy 4 łyżeczki agaru i zalewamy 100 ml gorącej wody – dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do osobnego naczynia dodajemy kawę rozpuszczalną, 2 łyżeczki agaru oraz 250 ml gorącej wody – dokładnie mieszamy o odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4
W tym samym czasie śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie dodajemy serek homogenizowany i dokładnie mieszamy aby składniki połączyły się. Na sam koniec dodajemy płynny agar i całość dokładnie miksujemy. Tężejącą masę wykładamy na wystudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki na 30 min. Następnie na zastygłą masę wylewamy tężejącą galaretkę kawową i ponownie ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Autor: Deserek.TV
Dodaj komentarz