Stefanka przepis z kremem z kaszy manny. To, że Pan Deserek jest łasuchem to już wiecie 🙂 W naszym domu każdego dnia jest jakiś deser lub ciasto. Dziś postanowiłem zrobić inną wersję ciasta o nazwie Stefanka – dziś wersja z kremem z kaszy manny. Jak ktoś nie próbował to bardzo polecam bo przepis jest bardzo prosty, a ciasto bardzo smaczne. Przygotowując krem z kaszy manny uświadomiłem sobie, że taką kaszkę ostatni raz jadłem jak byłem małym dzieckiem – nie uwzględniając oczywiście kremów i ciast z jej dodatkiem. Gdy ciasto jest już gotowe zalecam pozostawienie go w lodówce nawet na 24 godziny – choć wiem, że to zbyt długo – mnie także korci aby choć kawałek spróbować 🙂 – ale dzięki temu ciasto jest smaczniejsza. Stefanka przepis inny niż pozostałe. Zobacz także: Ciasto Stefanka Kawowo-Śmietankowa bez pieczenia ,
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 40 min.
Składniki: 1 porcja dla 8 osób
cukier kryształ 3/4 szklanki
soda 1 łyżeczka
mąka pszenna 500 g (3 szklanki)
miękkie masło 200 g
jajko 2 szt.
miód 3 łyżki
herbata 1/2 szklanki do nasączenia ciasta
Krem
cukier kryształ 3/4 szklanki
mleko 1l
masło 200g
kasza manna 10-12 łyżek
olejek waniliowy 5-6 kropli
Polewa czekoladowa
czekolada gorzka 100
masło 40 g
Krok 1
Do naczynia wsypujemy mąkę, sodę, cukier i całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy miękkie masło i sprężyną do zagniatania siekamy masło z mąką aż powstanie „kruszonka”. Następnie dodajemy jajka oraz miód i ponownie całość siekamy i mieszamy sprężyną do zagniatania. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie.
Krok 2
Ciasto dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na kwadrat 25 x 25 cm lub zbliżony prostokąt na grubość ok. 0,5-0,7 cm, następnie przekładamy na wysmarowany olejem pergamin poprzez zwinięcie ciasta na wałek. (można także wylepić ciastem blachy – nasmarowane olejem i wyłożone papierem do pieczenia – na grubość ok. 0,5 cm).
Krok 3
Ciasto pieczemy w temp. 180C prze ok. 15 min.
Krok 4
Melko zagotować z cukrem i mieszać aż cukier rozpuści się. Zmniejszyć ogień dodać olejek waniliowy. Następnie na małym ogniu stopniowo dodawać kaszę manną cały czas mieszając aby kasza nie przypaliła się. Gotujemy i mieszamy do momentu zgęstnienia kaszy – aż konsystencją będzie przypominać budyń.
Krok 5
Do przygotowanej kaszy dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aż składniki połączą się.
Krok 6
Wystudzone ciasto nasączamy herbatą, a następnie przekładamy przygotowanym kremem – połowę kremu zużywamy na 1 warstwę. Następnie na krem kładziemy kolejny placek z ciasta (i także nasączamy herbatą) i delikatnie dociskamy. Ponownie wykładamy krem na ciasto i przykrywamy pozostałym plackiem ciasta. Na sam wierzch zostawiamy kilka łyżek kremu aby powstała cienka warstwa, którą to polewamy czekoladą. Ciasto odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Skomentuj martex.82 Anuluj pisanie odpowiedzi