Ciasto dyniowe – przepis na ciasto bardzo dyniowe 😉 Sezon dyniowy w pełni więc warto coś smacznego zrobić z dyni, a przepisów na smaczne ciasta i desery z dodatkiem dyni jest bardzo wiele. Wile przepisów już wykonałem z dodatkiem dyni ale dziś chce podzielić się przepisem na ciasto, które trochę wyglądem i smakiem przypomina piernik. Ciasto po upieczeniu zachowuje swoją świeżość przez 4-5 dni i jest przyjemnie wilgotne ! Gotowe i wystudzone ciasto najlepiej polać polewą czekoladową. Jeżeli pozostanie Wam część dyni i nie wiecie co z nią zrobić to najlepiej ją obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zamrozić. Zobacz także inne przepisy kulinarne na smaczne ciasta i desery: Ciasto Dyniowe z imbirem i białą czekoladą, Ciasto Marchewkowe z Cytrusami,
Czas przygotowania: 15 min.Składniki dla formy o wymiarach 18 x 25 cmSkładniki na Ciasto
- mąka pszenna 1 szklanka,
- 1/2 szklanki rozgotowanej i zmiksowanej dyni,
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
- cukier 1/2 szklanki,
- soda 1/2 łyżeczki,
- szczypta soli,
- cynamon 1 łyżeczka,
- jajko 2 szt.,
- olej 1/2 szklanki,
- polewa czekoladowa – zobacz jak zrobić polewę czekoladową,
- Ciasto polać polewą czekoladową,
Wygląda fantastycznie
Kiedyś robiłam, ale mi nie wyszedł 🙁
Może dyni dodałaś zbyt dużo. Ten przepis musi wyjść 🙂 tylko dyni dodaj tyle ile w przepisie 🙂 Ostatnio jak robiłem to składniki x 3 musiałem zrobić bo rodzinka upominała się o to ciasto 😉
nie jadłam nigdy takiego ciasta, wygląda na pyszne
Trochę smakiem przypomina piernik 😉 pyszne ! Polecam Izuś 🙂 !
Wygląda naprawdę pysznie 🙂
Mam jeszcze zamrożonej trochę dyni, chyba ja wyciągnę, bo mi narobiłeś smaka 🙂
Oj musiało być pyszne! 🙂
Wygląda rewelacyjnie 🙂 Pozdrawiam!
Wczoraj się skusiłam i zrobiłam:) jest bardzo dobre, smakiem faktycznie przypomina piernik, jedyny problem to taki, że był baaardzo niski;) niby nie zakalec,ale być może faktycznie za dużo dyni?? mimo wszystko POLECAM!
Widocznie dyni zbyt dużo dałaś – pewnie wyszło takie mocno wilgotne przypominające zakalec – ale to nie był zakalec tak jak napisałaś 🙂 Zmiksowanej Dyni musisz dać dokładnie 1/2 szklanki wtedy ładnie wyrośnie i będzie takie jak na zdjęciu 🙂
Pół szklanki jakiej pojemności? Szklanka szklance nie równa i ja mam 250ml 300ml i 330.
Standardowa szklanka ma pojemność 250 ml
Witam!
Skusiłam się pierwszy raz w życiu na ciasto dyniowe. Wygrał Pana przepis 😉
Zrobiłam pierwszy raz ( z 1,5 porcji – na większą blachę) – wyszedł zakalec. Ciasto urosło a potem opadło. Nie zraziłam się i zrobiłam je drugi raz – z porcji podanej w przepisie i dokładnie według instrukcji. I znów to samo! Niskie, ciemno czerwone i zbite. Według innych komentarzy – to nie jest zakalec, ale jakoś podać gościom nie za bardzo…
Co więc robię źle?
Przykro mi Jolu, że ciasto Ci nie wyszło ale tak na odległość nie jestem w stanie powiedzieć co robisz źle gdyż mnie tam nie było i nie wiem co i jak robiłaś. Ale nie przejmuj się gdyż, pieczenie ciast to nie to samo co pieczenie mięsa. Przy ciastach należy pamiętać, że zachodzą procesy chemiczne i dodanie jakiegoś składnika więcej lub mniej ma duże znaczenie i wpływ na efekt końcowy. Być może dałaś zbyt dużo dyni lub nie odlałaś wody od rozgotowanej dyni – często przyczyną zakalca jest zbyt duża ilość dodanej zblendowanej dyni – max. 1/2 szklanki – zbyt dużo dyni lub wody sprawia że masa jest bardzo wilgotna i nie wysusza się w czasie pieczenia i powstaje zakalec. (Dobrze odcedzić wodę z dyni, zblendować i nie dodawać więcej dyni niż 1/2 zwykłej szklanki) Inna przyczyną może być zbyt wysoka temp. pieczenia w stosunku do zbyt krótkiego czasu – możesz obniżyć temp. pieczenia do 170 C i wydłużyć czas pieczenia o 20 min. – zanim wyjmiesz ciasto sprawdź patyczkiem czy w środku jest suche – jeżeli będzie nadal wilgotne pieczemy dalej aż będzie suche w środku – ta metodę „patyczka” możesz stosować do wszystkich ciast.
Dziękuję za szybką odpowiedź. Może ta woda ( dynia była dosyć wodnista, choć wodę odlałam) byłą przyczyną. Następnym razem dam jej jeszcze mniej 😉
Tak czy inaczej ciasto w smaku dobre ( pomimo,że nie miało wyglądu – zostało zjedzone całe;) ) Na wierzch dałam zamiast polewy czekoladowej – polewę z serka śmietankowego, masła i cukru pudru.
Pozdrawiam!
Z taką polewą musiało być przepyszne 😉 Następnym razem i ja taka zrobię 😉
Zrobiłam przed momentem to ciasto. ale jeszcze się studzi, więc nie mogę ocenić jak wygląda w środku. Zabieram się za robienie polewy, a na jakieś blaszczce powinno być pieczone ( mam na myśli wymiary) ponieważ ja upiekłam na prostokątnej i też jakieś takie niskie mi sie wydaje.
Joasiu, wymiary formy są podane na samej górze listy składników (Składniki dla formy o wymiarach 18 x 25 cm)- to ciasto nie będzie wysokie – będzie niskie. Aby był wyższe należy składniki dać x 2 dla tej samej formy – pieczemy do suchego patyczka
Przepraszam nie zauważyłam! Ciasto wyszło pyszne nawet przepyszne tylko , że ja zrobiłam dwa placki ( z racji że takie niskie mi wyszły) i przełożyłam bitą śmietaną wymieszaną z tężejącą galaretką a na góre polewe i kolorową posypkę. Zaniosłam przyjaciółce i sąsiadce. Sąsiadka chce przepis a przyjaciółka ciasto na marzec dla męża na urodziny. Bardzo pyszne i tak szybko nie wysycha jak biszkoptowe. POLECAM i dziękuję za przepis !!! 🙂
Bardzo fajny pomysł z tą dodatkową warstwą bitej śmietany 😉 i mamy kolejna nową wersje i nowy przepis 😉
Zawsze możesz przesłać fotkę to dodamy na stronie jako Twoje 😉
Udanego weekendu 😉
Robilam wyszlo super i wyrosło jedynie co to smakosze w mojej rodzinie wyczuli sode oczyszczona ale i tak zjedli 🙂
Ciasto wyszło przepyszne. Nawet bez dokładnego pilnowania proporcji ładnie wyrosło, bez zakalca. Ciasto będę powtarzała 🙂 Dziękuję za super przepis!
Czy do tego ciasta można użyć zwykłej dyni, czy musi być jakaś konkretna odmiana??
Ja używam zwykłej dyni
Przepyszneeeeeeee. … jedyna modyfikacja to 2x składniki bo od początku czułam ze malo będzie i polewa z czekolady karmelowa bo białej nie bylo w sklepie. Zjedliśmy juz pół a jakieś 5 min temu wyszło z piekarnika. ..
Witam. Ciacho jest mega. Balam sie ze mi nie wyjdzie ponieważ z powodu braku oleju dalam pol kostki roztopionej i wystudzonej margaryny. Jednak wyszlo rewelacyjnie i pięknie uroslo. A na wierzch polewa z mlecznej czekolady z odrobiną śmietanki i łyżeczką kawy rozpuszczalnej. Pycha!
Hej 🙂 Dziś upiekłam ciasto dyniowe ze składników x2 na okrągłej formie i bardzo wysoko urosło 🙂 Dynię ugotowałam na parze więc nie miałam problemu z odsączaniem, a i nie straciła wartości odżywczych. Polewę przyrządziłam z czekolady mlecznej i margaryny Kasi. Ale do ciasta zamiast oleju dodałam tego zdrowego masełka 🙂 Przepyszne ciacho, tylko sami z mężem jemy bo jakoś gości nie widać dziś :p Pewnie przyjdą jak zostaną okruszki! Tak jest zawsze :p
Ciesze się, że smakowało 🙂
Wszelkie modyfikacje mile widziane 😉
Na Święta polecam Babkę Drożdżową – lepszej w życiu nie jadłem – koniecznie spróbuj
http://deserektv.pl/babka-wielkanocna/
https://www.youtube.com/watch?v=65uFfPYQYGk
Wygląda zacnie, w weekend robimy 🙂