Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
CZEKOLADA CIASTO ŚWIĄTECZNE MURZYNEK PIERNIK SZARLOTKA
Ciasto Czekoladowe – Przepis na fantastyczne mega czekoladowe ciasto. Jest gęste i wilgotne, aromatyczne i czekoladowe 🙂 W czasie pieczenia zapach czekolady unosi się w całym domu. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania więc nikt nie będzie miał tu żadnych problemów – w tym przepisie nawet mikser jest zbędny ;). Gotowe ciasto możemy polać polewą czekoladową ale samo w sobie już jest bardzo smaczne i czekoladowe. W czasie pieczenia wierzch ciasta może trochę popękać, ale to w niczym nie przeszkadza. Ciasto jest bardzo bardzo czekoladowe i gęste więc należy je podawać z filiżanką herbaty. Jestem pewien, że ten prosty przepis na ten pyszny czekoladowy smakołyk zagości w Waszych domach na dłużej 😉 Zobacz inne sprawdzone przepisy na smaczne i szybkie ciasta: Szybkie Ciasto Cynamonowiec, Błyskawiczny Murzynek,

Ciasto Czekoladowe przepis
Czas wykonania: 20 min. + pieczenie
Składniki dla formy o średnicy 23-25 cm
Ciasto
- gorzka czekolada 60% 250 g
- kawa rozpuszczalna 2 łyżki
- mąka pszenna 300 g
- masło 250 g
- gorąca woda 180 ml
- soda oczyszczona 1,5 łyżeczki
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- ciemne kakao 2/3 szklanki
- cukier kryształ 180 g
- rozmącone jajka – 4 szt.
- olej 2 łyżki
- jogurt naturalny lub maślanka 120 ml
Polewa Czekoladowa
- gorzka czekolada 50 g
- czekolada mleczna 100 g
- śmietana kremówka 150 ml
- 1 łyżka żelatyny

Ciasto Czekoladowe
Ciasto Czekoladowe wykonanie
Krok 1
Do osobnego naczynia dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Całość przesiewamy przez sito i dodajemy cukier – delikatnie mieszamy.
Krok 2
Do garnka z grubym dnem dodajemy pokrojone w kostkę masło, połamaną na kawałki gorzka czekoladę, kawę rozpuszczalną oraz gorącą wodę. Całość stawiamy na małym ogniu i mieszamy łyżką do rozpuszczenia się wszystkich składników i powstania jednolitej masy – zdjąć z ognia i odstawić.
Krok 3
Do miski z suchymi składnikami dodajemy rozmącone jajka, olej, maślankę i całość mieszamy łyżką. Następnie stopniowo dodajemy masę czekoladową cały czas mieszając łyżą aż składniki połączą się.
Krok 4
Dno tortownicy o średnicy 24 cm (lub zbliżonej) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 C i pieczemy przez ok. 60 – 70 min. na środkowej półce – pieczemy do suchego patyczka. Gotowe ciasto odstawić do wystudzenia. Wystudzone ciasto można polać polewą czekoladową – zobacz Jak Zrobić Polewę Czekoladową

Ciasto Czekoladowe

Ciasto Czekoladowe przepis

Błyskawiczne Ciasto Czekoladowe

Błyskawiczne Ciasto Czekoladowe