Pana Cotta Waniliowo-Kawowa

Waniliowo-Kawowa Pana Cotta

Waniliowo-Kawowa Pana Cotta

Pana Cotta. Naszła mnie ochota na deser na zimno, a że dawno nic takiego nie robiłem więc zastanawiałem się co tu zrobić. Zajrzałem do lodówki, a tu mleko i  śmietana na pierwszym planie. I natychmiast przypomniała mi się Pana Cotta – dawno jej nie robiłem więc czemu dziś nie zaszaleć. Jest to bardzo prosty, szybki i smaczny deser. Więc dziś będzie coś z Kuchni Włoskiej – Panna Cotta jest typowym klasycznym i bardzo prostym  włoskim deserem na zimno. Panna Cotta oznacza deser składający się z podgrzewanej śmietany razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami. Gotowy deser w formie babeczki wykłada się do góry dnem na talerzyk i przyozdabia się owocami oraz sosem owocowym.  Ja postanowiłem wykonać Pana Cotte waniliowo-kawową. Jak ją zrobiłem zobaczycie w poniższym filmie, a jak smakuje to już musicie sami się przekonać i zrobić ten prosty i smaczny deser 🙂 Zobacz również Lody Malinowe oraz Truskawkowe Lody Jogurtowe. Sprawdź nasze przepisy na lody i napisz jak Ci smakowały, Smacznego ;) 

Panna Cotta – Deserk Kawowo Waniliowy – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

 

Czas przygotowania: 20 min.

Składniki: 1 porcja dla 4 osób

  • mleko 1 szklanka
  • żelatyna 3 duże łyżki
  • śmietana kremówka 3 szklanki
  • miód 1/3 szklanki
  • cukier kryształ 1/4 szklanki
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • szczypta soli

Masa kawowa

  • kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • brązowy cukier 4 łyżeczki
  • gorąca woda 3/4 szklanki 
Krok 1
Do dużego naczynia wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy oraz żelatynę. Całość zostawiamy na ok. 5-7 min. aby żelatyna spęczniała. Następnie naczynie stawiamy na małym ogniu i mieszamy, aż żelatyna rozpuści się – nie gotować mleka. Następnie dodajemy miód, szczyptę soli,cukier oraz śmietanę i cały czas mieszamy, aż uzyskamy jednolita konsystencję i składniki rozpuszczą się – tak ok. 7-10 min. Następnie wyłączamy ogień i przykrywamy naczynie pokrywką na 15-20 min.
 
Krok 2
Następnie przelewamy masę do wcześniej przygotowanych pucharków lub szklaneczek i odstawiamy do całkowitego wystudzenia,a następnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godz. aby całość zastygła.
Krok 3
Do szklanki dodajemy kawę rozpuszczalną, brązowy cukier, żelatynę i zalewamy gorącą wodą – do 3/4 wysokości szklanki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4
Wystudzoną masę kawową przelewamy na wierzch zastygłego deseru – masa kawowa musi być zimna (jeżeli będzie ciepła rozpuści deser) i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Waniliowo-Kawowa Pana Cotta

Waniliowo-Kawowa Panna Cotta

 

 

 

 

 

 

 

 

Waniliowo-Kawowa Pana Cotta

Waniliowo-Kawowa Panna Cotta

 

 

 

 

 

 

 

 

Waniliowo-Kawowa Pana Cotta

Waniliowo-Kawowa Panna Cotta

 

 

 

 

 

 

 

 

Waniliowo-Kawowa Pana Cotta

Waniliowo-Kawowa Panna Cotta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 odpowiedzi na „Pana Cotta Waniliowo-Kawowa

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babeczki czekoladowe babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta drożdżowe ciasta na wielkanoc ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto milky way ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop granita herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kawa przepisy kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcza pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana soki sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka święta syrop syrop czekoladowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina