Trufle czekoladowe przepis najprostszy na świecie. Jest to najprostszy przepis na domowe trufle czekoladowe, które możemy wykonać w kilkanaście minut. Przepis jest bardzo prosty i nie ma w nim niczego skomplikowanego więc każdy sobie z nim poradzi, a jednocześnie daje on wiele możliwości. Trufle możemy formować w kulki lub wylać gęstniejącą masę do formy wyłożonej folią spożywczą, a następnie pokroić na kwadraty jak czekoladki. Możemy je posypać lub obtoczyć w kakao, dodać posiekane orzechy lub migdały. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest także dodanie do gęstniejącej masy drobno pokruszonych wafli, dzięki czemu uzyskamy bardzo ciekawą i oryginalna masę, a w efekcie końcowym oryginalne truflowe czekoladki. Jest to podstawowy bazowy przepis, który pozostawia wiele możliwości. Jestem ciekaw Waszych wersji takich domowych trufli więc zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu i przesłania fotek, które dodam pod przepisem do zdjęć Czytelników. Przepis ten składa się zaledwie z 3 podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu więc szkoda marnować czas tylko zabierajmy się do pracy nad tym prostym i smacznym deserkiem 😉 Zobacz także: Trufle czekoladowe z rumem, Czekoladki Rafaello,
Zobacz też: Napój Mojito lub Kawa Mrożona Mojito
Składniki: 1 porcja = ok. 25 szt.
- gorzka czekolada 800 g,
- śmietana kremówka 450 ml,
- ulubiony likier lub wódka 50 ml,
- forma 20 cm x 24 cm,
- folia spożywcza,
Do garnka wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy połamaną czekoladę i na małym ogniu podgrzewamy (ale nie możemy dopuścić do zagotowania się śmietany bo może się zważyć) aż całość zgęstnieje i do rozpuszczenia się czekolady cały czas mieszając – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i powstania jednolitej masy. Następnie krem odstawiamy do całkowitego wystudzenia wylewamy do formy wyłożonej folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Zastygłą masę wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki – czekoladki.
Trufle Kulki czekoladowe
Do garnka wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy połamaną czekoladę i na małym ogniu podgrzewamy (ale nie możemy dopuścić do zagotowania się śmietany bo może się zważyć) aż całość zgęstnieje i do rozpuszczenia się czekolady i powstania jednolitej masy. Następnie krem odstawiamy do całkowitego wystudzenia i wstawiamy do lodówki na 20 min. mieszając go co 6-7 min. aby nie stężał. W kolejnym kroku krem wyjmujemy z lodówki i szybko mieszamy łyżką lub mieszadełkiem aby krem się napowietrzył. Dzięki temu krem będzie bardziej stabilny. Formujemy kulki i obtaczamy w kakao. Wstawiamy do lodówki na całą noc.
Dodaj komentarz