Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Tort bez pieczenia przepis na owocowy torcik z kremem mascarpone. Bardzo smaczny owocowy torcik bez pieczenia, a jednocześnie bardo prosty. Przepis nie jest skomplikowany i składa się zaledwie z kilku składników, a do jego wykonania zbędny jest nawet blender 😉 Jest to typowe ciasto składające się z kilku warstw tak jak tort z biszkoptem. Do kremu mascarpone dodałem szczyptę soli – dzięki temu wszystkie smaki będą bardziej odczuwalne dla naszego podniebienia. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu bo wiem, że Wam się spodoba a ciasto zasmakuje 😉 Zobaczcie także: Ciasto 3 Bit, Śnieżynka Cytrynowa,
Tort bez pieczenia
Zobacz też: Ciasto Cappuccino lub Tort Śmietanowy
Tort urodzinowy bez pieczenia
Składniki: 1 porcja dla 6 osób
- herbatniki lub ciastka maślane 750 g,
- maliny 250 g – mogą być mrożone,
- banan 2 szt.,
- cukier puder 40 g,
- sok z 2 pomarańczy,
- mandarynki 3 szt.,
Krem
- serek mascarpone 500 g,
- cukier puder 200 -250 g – wedle uznania,
- olejek waniliowy 2 łyżeczki,
- śmietana kremówka 80 ml + szczypta soli,
- tortownica o śr. 22 cm,
Tort bez pieczenia przepis
Tort bez pieczenia przepis i wykonanie
Krok 1
Maliny – mogą być rozmrożone – przekładamy do osobnego naczynia, dodajemy sok z 1/2 pomarańczy, cukier puder i widelcem rozgniatamy maliny i dokładnie mieszamy aż cukier rozpuści się.
Krok 2
Do osobnego naczynia dodajemy serek mascarpone, a następnie małymi porcjami dodajemy 1/3 cukru pudru i całość dokładnie mieszamy łyżką. Następnie ponownie dodajemy cukier puder i ponownie całość dokładnie mieszamy.
Krok 3
Do szklanki ze śmietaną dodajemy olejek waniliowy oraz szczyptę soli (sól lepiej wydobywa wszystkie smaki) mieszamy i dodajemy do kremu mascarpone – ponownie całość mieszamy.
Krok 4
Dno tortownicy oraz boki wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy 1/3 połamanych herbatników maślanych, na które wykładamy sos malinowy i równo rozprowadzamy. Na maliny układamy kolejna warstwę z połamanych herbatników – wykładamy kolejną 1/3 herbatników. Na herbatniki wykładamy 1/2 kremu mascarpone i równo rozprowadzamy. Kolejna warstwę tworzymy z pociętego w plastry banana, na którego następnie układamy pozostałe herbatniki maślane. Sokiem z pozostałych pomarańczy polewamy herbatniki i wykładamy pozostały krem mascarpone, równo rozprowadzamy i dekorujemy. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Tort owocowy przepis
Tort urodzinowy przepis
Zdjęcia czytelników:
Torcik Agi K.
Dodaj komentarz