Zobacz jak zrobić Ciasto Tarta ze Śliwkami w 10 min. – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Tarta ze śliwkami czy też Tarta śliwkowa na cieście francuskim to przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasto z owcami i sosem toffi. Zawsze warto trzymać w zamrażarce choć jedno opakowanie dobrego, gotowego ciasta francuskiego. Dzięki temu zawsze jesteśmy przygotowani na niespodziewaną wizytą – wtedy zawsze będziemy mogli przygotować szybki i smaczny deser – np. tę tarte ze śliwkami. Prawdę pisząc to wystarczy nam ciasto, śliwki i trochę cukru aby przygotować bardzo smaczne ciasto z owocami 😉 Zobacz inne przepisy ze zdjęciami na smaczne i proste ciasta: Ciasto Paj , Sernik z Brzoskwiniami na Biszkoptach,
Tarta ze Śliwkami przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Składniki: 1 porcja = 6 szt.
- ciasto francuskie 1 szt.,
- śliwki ok. 1 kg,
- cukier 2 łyżki,
- śmietana kremówka 100 ml,
- lody waniliowe,
- cynamon,
- 1 łyżka miodu,
- brązowy cukier do posypki,
Tarta ze Śliwkami – wykonanie
Krok 1
Gotowe ciasto francuskie wyjmujemy dzień wcześniej z zamrażarki i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia ciasto jest rozmrożone i elastyczne.
Krok 2
Śliwki myjemy, osuszamy, pestkujemy i kroimy w plastry.
Krok 3
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy i wycinamy krążki – ja do tego celu użyłem małej miseczki jako szablonu ;). Gotowe krążki ciasta układamy na blachę.
Krok 4
W tym samym czasie przygotowujemy sos toffi – do małego garnka lub na patelnię dodajemy cukier kryształ i na małym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia się. Dodajemy śmietanę kremówkę i cały czas mieszamy – mieszamy aż uzyskamy jednolita masę. Od tego momentu jeszcze przez 3-4 min. gotujemy i mieszamy nasz sos.
Krok 5
Na ułożone krążki ciasta wykładamy po 1 łyżce sosu toffi i rozprowadzamy po całej powierzchni – resztę sosu odstawiamy. Następnie układamy pokrojone w plastry śliwki. Całość posypujemy brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i pieczemy przez 10-12 min. W ostatnich minutach pieczenia śliwki posypujemy cynamonem i pieczemy jeszcze przez pozostałe 2 min. Podajmy na ciepło z gałą lodów waniliowych oraz pozostałym sosem toffi
Tarta śliwkowa
Tarta śliwkowa przepis
Tarta śliwkowa
Tarta śliwkowa
Dodaj komentarz