Szarlotka przepis na Kruchym Cieście z miętą – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Szarlotka przepis na kruchym cieście czy też jabłecznik to bardzo znane i popularne ciasto w naszym kraju. Istnieje bardzo wiele różnych wersji tego smacznego kruchego ciasta z jabłkami. Na naszej stronie już jest kilka innych przepisów na szarlotkę min. Szarlotka Zakopiańska, Szarlotka Holenderska, Szarlotka bez pieczenia. I mogę Was zapewnić, że nie jest to ostatni przepis na to smaczne ciasto na naszej stronie 😉 Szarlotka to także smak dzieciństwa wielu z nas. Takie ciasta często robiła nasza babcia w porze jesiennej i zimowej, które pachniały cynamonem. Dziś wersja specjalna – wersja letnia z posiekaną mięta, sokiem z cytryny, a całość na bardzo delikatnym i kruchym cieście. Nie pozostaje Wam nic innego jak tylko wypróbować ten fantastyczny i prosty przepis na bardzo smaczną szarlotkę 😉 Przepis ten znalazłem na blogu Małgosi Ósmy Kolor Tęczy. Zobacz także Szarlotka przepis na zimno.
Szarlotka przepis na Kruchym Cieście
Składniki:
Ciasto
- mąka pszenna 3 szklanki
- cukier puder 1 szklanka
- zimne masło 250 g
- żółtka 5 szt.
- szczypta soli
Nadzienie
- 1 kg prażonych kwaskowych jabłek
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- sok z 1/2 cytryny
Szarlotka przepis na kruchym cieście – wykonanie
Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i szczyptę soli – dokładnie mieszamy wszystkie składniki łyżką.
Krok 2
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i szybko siekamy wszystkie składniki sprężyną do siekania – tylko do połączenia się składników. W kolejnym kroku dodajemy żółtka i ponownie całość szybko siekamy sprężyną, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt suche możemy dodać 1-2 łyżki lodowatej wody i ponownie zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki na 60 min.
Krok 3
Formę do pieczenia w wymiarach 25 x 30 cm lub zbliżonych wykładam papierem do pieczenia. Następnie po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy dno formy lub urywamy po kawałku ciasta, rozgniatamy je w dłoniach i wylepiamy dno formy kawałek po kawałku – nakłuwamy widelcem. Rozmąconym białkiem smarujemy ciasto i posypujemy mąką – dzięki temu zabiegowi ciasto nie nasiąknie masą owocową i nie powstanie zakalec
Krok 4
Jabłka obieramy i usuwamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki. Do garna wlewamy 4 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i stawiamy na wolnym ogniu. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy pokrojone jabłka, dodajemy 1/2 szklanki cukru, zmniejszamy ogień na mały i pod przykryciem prażymy jabłka co jakiś czas mieszając.
Krok 5
Do uprażonych i wystudzonych jabłek dodajemy 2 łyżki drobno posiekanej mięty oraz sok z 1/2 cytryny i dokładnie mieszamy.
Krok 6
Przygotowane uprażone jabłka z miętą wykładamy na dno formy wylepione ciastem, dokładnie rozprowadzamy. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i układamy na wierzch prażonych jabłek lub rozgniatamy je w dłoniach i wylepiamy wierzch ciasta kawałek po kawałku – dokładnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 190 C ok. 45-50 min na złoty kolor. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Szarlotka na Kruchym Cieście
Szarlotka na Kruchym Cieście
Szarlotka na Kruchym Cieście
Dodaj komentarz