Napój Imbirowy przepis na rozgrzewający napój przygotowany na bazie imbiru, miodu i cytryny. Jest to przepis bazowy, który można wzbogacić o szczyptę cynamonu oraz o smakową herbatę. Ja jednak preferuję wersje bazową – taka najlepiej mi smakuje i w chłodne dni lub zimą kiedy jest zmarznięty z przyjemnością sięgam po szklaneczkę tego naturalnego rozgrzewającego napoju.
Imbir posiada naturalne właściwości rozgrzewające i pobudzające krążenie krwi. Jego spożycie zalecane jest osobom ospałym i ociężałym. Spożywanie imbiru jest zalecane osobom z tendencją do zimnych kończyn (dłonie, stopy, kolana), z bladą cerą, bladymi ustami. Nie powinny stosować go osoby z oznakami wewnętrznego gorąca (gorące stopy i dłonie, niepokój, czerwone usta i czerwona twarz).
Kilka plasterków imbiru dodanych do potraw wzmacnia ich charakter rozgrzewający.
Co zrobić gdy zmarzliśmy i mamy zimne stop?
Do miski wlać gorącą wodę , a następnie dodać 2 łyżki sproszkowanego imbiru. Dokładnie wymieszać i moczyć stopy do wysokości powyżej kostki, następnie wytrzeć, założyć ciepłe skarpety i okryć się kocem lub położyć się do łóżka.
Masz złe trawienie?
Imbir obieramy i kroimy na kawałki. Następnie wkładamy do słoja na przemian pokrojony na duże kawałki imbir i daktyle w całości – powinny wypełnić cały słój. Całość zalewamy wódką, tak, aby wszystkie składniki zostały przykryte. Słój zakręcamy i odstawiamy na 5-6 tyg. Im starsza jest nalewka tym smaczniejsza, Można ją przechowywać do 2 lat. Pijemy mały kieliszek po jedzeniu (ok. 3 łyżki stołowe). Nalewkę można również stosować przy przemarznięciu.
Zobacz też: Napój Mojito lub Kawa Mrożona Mojito
Składniki: 1 porcja = 12 szt.
- świeży imbir lub w proszku,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- gorąca woda,
Dodaj komentarz