Razowe Placuszki z Borówkami
Razowe Placuszki z Borówkami to przepis na lekkie, delikatne na zdrowej mące razowej danie na śniadanie. Najlepiej smakują z syropem klonowym lub Golden Syropem. Jeżeli nie przepadacie z mąką razową możecie użyć mąki orkiszowej. Zdrowe i pożywne razowe placki dla każdego. Zobacz także Słodkie Racuchy z Serkiem, Naleśniki Amerykańskie
Jak Zrobić Razowe Racuchy z Borówkami – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Składniki: 1 porcja = 10-12 szt.
- mąka razowa 1 i 1/2 szklanki
- mąka pszenna 1/2 szklanki
- soda oczyszczona 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- sól 1/2 łyżeczki
- maślanka lub kefir 1 szklanka
- jajko 3 szt.
- miód 2 łyżki
- olej słonecznikowy 1/4 szklanki
- borówki lub jagody 1 szklanka
- syrop Klonowy lub Golden Syrop do polania
Zarówno soda jak i proszek do pieczenia służą do spulchniania i wspomagania rośnięcia wypieków. Do wypieków z sodą zawsze należy dodawać coś kwaśnego, np. śmietanę, maślankę, starte owoce, sok z cytryny, a nawet miód czy melasę. Im więcej kwasu, tym soda działa mocniej i szybciej. W przypadku wypieków, które zawierają sodę i proszek do pieczenia, soda służy do szybkiego podniesienia ciężkich składników na początku, a proszek do stymulowania rośnięcia w dalszej części pieczenia.
Krok 1
Mąkę razową mieszamy z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Krok 2
W osobnym naczyniu mieszamy jajka, maślankę, olej i miód – wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy wymieszane 2 rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i całość dokładnie miksujemy na gładka masę. Na sam koniec dodajemy jagody lub borówki i mieszamy łyżką.
Krok 3
Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju lub masło i dobrze rozgrzewamy (smażymy na dużym palniku), następnie zmniejszamy płomień na średni i zaczynamy smażenie. Wykładamy ok. 1 łyżki wazowej ciasta na dobrze rozgrzaną patelnie (lub mniej – to zależy od wielkości patelni). Kiedy na powierzchni placków pojawią się pęcherzyki powietrza odwracamy placki na drugą stronę. Należy uważać przy smażeniu, gdyż placki mają tendencję do przypalania się.
Razowe Racuchy z Borówkami
|
Razowe Racuchy z Borówkami
|
Razowe Racuchy z Borówkami
|
Razowe Racuchy z Borówkami
|
Dodaj komentarz