Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Ciasto pomarańczowe to kolejny przepis z Serii Przepisów „Smaki Świata”. Pomarańczowe Ciasto Arabskie. Ciasto pełne aromatu, smaku orientalnej przyprawy, które wyróżnia błyskawiczne i proste wykonanie. Na przygotowanie tego ciasta wystarczy nam dosłownie kilkanaście minut + czas przeznaczony na pieczenie. Jest to bardzo popularne ciasto w krajach arabskich, ze względu na jego prostotę wykonania jak i występujące w przepisie pomarańcze – to tak jak w naszym kraju jabłka czy śliwki. Ciasto to może konkurować z innymi ciastami świątecznymi, jakie mogą zagościć na naszych stołach.
Ciasto Arabskie
Czas przygotowania: 20 min.
Pieczenie: ok. 50 min
Składniki: 1 porcja =dla 8 osób
- miękkie masło 200 g
- mąka pszenna 1,5 szklanki
- mąką kukurydziana 1/2 szklanki
- gloden syrup 1/3 szklanki
- cukier z trzciny cukrowej 1 szklanka
- soda 1/2 łyżeczki
- kardamon 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
- jajko 3 szt.
- jogurt naturalny 1/2 szklanki
- sok ze świeżej pomarańczy 1/4 szklanki
- drobno posiekana skórka z 1 pomarańczy
Ciasto pomarańczowe – wykonanie
Krok 1
Do małego naczynia dodajemy mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia oraz mąkę kukurydzianą i całość dokładnie mieszamy.
Krok 2
Do osobnego naczynia wlewamy jogurt, Golden Syrup oraz sok ze świeżej pomarańczy i dokładnie miksujemy.
Krok 3
Do dużej miski dodajemy miękkie masło wraz z cukrem i miksujemy na gładki puszysty krem. Następnie dodajemy drobno posiekaną skórkę z pomarańczy, dodajemy wymieszany jogurt z sokiem i gloden syrup – i całość dokładnie mieszamy ok. 6-7 min. aby składniki połączyły się.
Krok 4
W kolejnym kroku dodajemy 1/4 mącznej mieszanki, dokładnie miksujemy, a następnie dodajemy 1 jajko i ponownie miksujemy. Gdy uzyskamy gładką masę ponownie dodajemy 1/4 mącznej mieszanki, miksujemy dokładnie, dodajemy 1 jajko – i tak aż do wyczerpania składników.
Krok 5
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (może to być keksówka średniej wielkości, forma na babkę piaskową, itp.). Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min.
Ciasto Arabskie
Ciasto Arabskie
Ciasto Arabskie
Dodaj komentarz