Pierniczki przepis wielkanocny – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Pierniczki przepis wielkanocny. Zaletą pierniczków jest to, iż można je zrobić i na Wigilie i na Wielkanoc. Jeżeli mamy wielkanocne foremki, możemy zrobić takie pierniczki w różnych ciekawych kształtach i przyozdobić je lukrem. Jest to przepis na znane wszystkim pierniczki katarzynki – ale ja użyłem innych foremek i zrobiłem pierniczki w kształcie zajączka, kurczaka, jajka. Zaraz po upieczeniu pierniczki są bardzo twarde ze względu na dodany miód, ale jak po kilku dniach nabiorą wilgoci stają się miękki i rozpływają się w ustach. Jeżeli lubicie takie małe słodkości to zapraszam do wypróbowania przepisu, do którego wykonania możemy zaprosić nasze małe pociechy lub innych członków rodziny. A jeszcze większa zabawa będzie przy ich dekorowaniu 😉 Zobacz także : Pierniczki Całuski lub Piernik w Czekoladowe Polewie.
Pierniczki przepis
Zobacz też: Jak dekorować Pierniczki lub Jak zrobić Lukier Królewski
Składniki: 1 porcja = ok. 30 -35 szt.
- miód 100 g,
- 4 łyżki kakao lub karmelu,
- mąka pszenna 400 g,
- rozpuszczone masło 150 g,
- przyprawa korzenna
1 łyżeczka,
- cukier puder 100 g,
- jajko 1 szt.,
- proszek do pieczenia
3 łyżeczki,
Jak zrobić pierniczki
Pierniczki przepis i wykonanie
Krok 1
Do osobnego dużego naczynia np. miski wlewamy płynny miód (jeżeli miód nie jest płynny to podgrzewamy go w garnku z wodą) następnie dodajemy poszczególne przyprawy, kakao, cukier puder, jajko oraz rozpuszczone masło. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do naczynia z pozostałymi składnikami – całość dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt suche dodajemy 1 łyżkę kwaśnej śmietany i zagniatamy. Jeżeli jeszcze jest zbyt suche i nie jest plastyczne dodajemy kolejna łyżkę śmietany.
Krok 2
Ciasto wykładamy na blat stołu i podsypujemy mąką. Następnie należy je rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać foremkami. Pierniczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je z wierzchu wodą. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 8-10 min. Studzimy na kratce, a następnie przenosimy w wilgotne miejsce.
Uwagi:
Po upieczeniu pierniczki są zawsze twarde ze względu na dodany miód. Aby zmiękły muszą nabrać wilgoci więc należy je przenieść w wilgotne miejsce na 4-5 dni. Można je włożyć do lodówki gdzie jest dużo wilgoci.
Pierniczki
Dodaj komentarz