Ludność Paragwaju używa stewię od wielu stuleci. Zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Nie zaobserwowano dotychczas żadnych negatywnych skutków jej używania. Stewia zawiera witaminy A i C oraz wapń, sód, magnez i cynk. W Ameryce Południowej stosuje się ją w leczeniu cukrzycy. Zażywają ją osoby z cukrzycą typu 2, zgodnie z zaleceniami lekarza w dużych dawkach.
Badania profesora Geuns.
Profesor Jan Geuns z Uniwersytetu w Leuven angażuje się w badania nad zaletami stewii. Stwierdził, że stewię mogą bez obawy używać cukrzycy. Stewia stymuluje trzustkę do produkcji insuliny, co wspomaga obniżanie poziomu cukru we krwi do normalnego poziomu.
Jak wynika z jego badań, stewia:
Dietetycy
Dietetyk Janet De Young bada zastosowanie stewii. „Miliony konsumentów w Japonii i Brazylii wykorzystuje stewię jako naturalny słodzik. Nawet koncerny międzynarodowe, takie jak Coca-Cola, wykorzystuje ekstrakt ze stewii jako słodzik w swoich produktach. Nie są znane żadne produkty ubocznej jej stosowania. Nawet Indianie Guarani używają jej od wieków. Ponieważ stewia nie zawiera kalorii, wydaje się idealna dla osób z nadwagą. Może również zapobiegać próchnicy. Stewia jest wciąż stosunkowo mało znana wśród dietetyków, ale wydaje się, że jest produktem spożywczym z obiecującym potencjałem terapeutycznym.
Stewia, a poziom cukru we krwi.
Nie wiele osób pamięta o fakcie, iż w zależności od naszej diety, zmienia się poziom cukru w naszej krwi. Jeśli poziom jest wysoki, czujemy się dobrze. Jednak jeżeli poziom cukru jest zbyt niski, objawia się to zmęczeniem i sennością. Spożywanie pokarmów z cukrów prostych, powoduje gwałtowny skok poziomu cukru we krwi, co może nas chwilowo ożywiać. Ożywienie znika równie szybko, jak się pojawia i następuje pragnienie większej ilości cukru.
Stewia i otyłość.
Stewia nie zawiera kalorii, jest zatem przydatna w leczeniu otyłości oraz kontroli wagi. Wstępne badania wykazują, że stewia hamuje apetyt. Może więc pomagać w ograniczaniu łakomstwa i sprzyjać jedzeniu mniej.
Produkty SteviGold doskonale nadają się do użycia w dietach.
1/4 łyżeczki = 1 łyżczce cukru
Skład: Glikozydy stewiolowe (95%), inulina (cykoria)
Zobacz desery ze SteviGold:
Dodaj komentarz