Babeczki czy też muffinki waniliowo kakaowe to takie ciasto zebra ale w formie babeczek. Są miękki i delikatnie wilgotne. Jednym słowem sama pyszność. Kolejny atut tego specjału to taki, że robimy tylko jedno ciasto,a do pozostałej części na sam koniec dodajemy kakao i dokładamy masę kakaową do foremek z ciastem waniliowym. A jak ktoś woli to może podzielić cisto na 2 części i na zmianę nakładać do foremek to wtedy wyjdzie babeczkowa zebra.
Przepis jak zrobić w 20 min. muffinki zebra – Film HD
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki: 1 porcja dla 8 -10 osób
mąka pszenna 300 gram
cukier kryształ 120 gram
jajko 2 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szczypta soli
mleko 220 ml
kakao 2 łyżki
olej ok. 5-6 łyżek
olejek waniliowy 1 łyżeczka
Krok 1
Do garnka wsypujemy mąkę, proszek do pieczeni, szczyptę soli oraz cukier i całość dokładnie mieszamy. Do drugiego naczynia dodajemy mleko, olej, olejek waniliowy oraz jajko i całość miksujemy i mieszamy.
Krok 2
Do naczynia z suchymi składnikami dodajemy wymieszane składniki z drugiego naczynia i całość dokładnie mieszamy i miksujemy na gładką masę.
Krok 3
Do papilotek lub silikonowych foremek nakładamy ciasto do 2/3 wysokości
Krok 4
Do pozostałej masy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, a następnie dokładamy łyżeczką masę kakaową do foremek z masą waniliową. Jeżlei chcemy uzyskać efekt zebry to należy ciasto do foremek wkładać na zmianę – raz jasne raz kakaowe ciasto.
Krok 5
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180-190C przez ok. 20-35 min. na złoty kolor.
Dodaj komentarz