Panna Cotta to typowy i bardzo łatwy w przygotowaniu deser włoski. Panna Cotta oznacza gotowaną śmietankę., ale ja dokonałem modyfikacji włoskiego specjału. Cała masę deserowa wlewa się do silikonowych foremek i wstawia do lodówki do stężenia. Następnie gotowy już deser należy wyłożyć do góry dnem na talerz. Aby tego dokonać należy foremką z deserem zanurzyć na kilka sekund we wrzącej wodzie, a następnie szybko odwrócić do góry dnem i położyć na talerzyku i delikatnie ostukać formę. Do naszego desery należy dodać tylko tyle żelatyny, aby deser trzymał kształt, ale nie był za sztywny. Całość powinna bardzo delikatne drgać na talerzyku jak galareta. Deser najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu po 4 godzinnym chłodzeniu w lodówce. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczny.
Przepis jak zrobić w 10 min. smaczny deser na zimno – Film HD
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 10 min.
Składniki: 1 porcja dla 8 osób
- waniliowy serek
- homogenizowany 200g
- maliny 250g
- wiórki kokosowe – 3 duże łyżki
- syrop malinowy – 1 łyżka
- jogurt naturalny 500 ml
- cukier puder 1/2 szklanki
- śmietana kremówka 200 ml
- żelatyna 4 łyżeczki
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- sok z 1 całej cytryny
- tarta skórka z 1/2 cytryny
- biszkopty 200g
Dodaj komentarz