Malibu przepis domowy. Także Malibu posiada swoją historię tak jak rum. Ten trunek nazywany jest także jako nektar bogów i jest rozpoznawany na całym świcie. Czysty rum pojawił się w 1605 r. na wyspie Barbados i szybko zyskał popularność. Coraz więcej osób przybywało na Barbados i wszyscy wypływali z zapasami tego trunku. O pojawieniu się tego trunku podobno zdecydował przypadek, kiedy to w 1980 roku, podczas transportu rumu do Europy, do jednej z beczek wpadł kokos. I sok z tego kokosa połączył się z rumem. Dzięki temu powstała nowa mieszanka. Okazało się, że natychmiastowo zwolniono pracownika, który odpowiadał za prawidłowe zakręcenie beczek. Do dziś nie są znane jego dane, a to przecież dzięki niemu mamy ten pyszny kokosowy alkohol. Został on jednak doceniony później i stał się praktycznie bohaterem narodowym. Niedługo po tym, ten kokosowy rum zaczęto produkować na szeroką skalę. Wiele koncernów zainteresowało się tą recepturą. Jednym z pierwszych był Diageo, brytyjski producent, dzięki któremu znana jest pierwsza prezentacja oficjalnego smaku. Marce tej towarzyszy też hasło reklamowe „seriously easy going”. Ma ono na celu promocję tego, w jaki sposób żyją mieszkańcy Barbados. Żyją chwilą, nie zwracają uwagi na problemy, żyją z dnia na dzień. To odwrotny styl życia do panującego na Zachodzie.
Nie ulega wątpliwości, że ten kokosowy trunek jest jednym z najbardziej smakowitych rumów, które są obecnie dostępne na rynku. A teraz każdy z nas może we własnym domu zrobić ten pyszny trunek i delektować się jego smakiem. Zobacz jak zrobić Krem Nutella, Krem Bounty, Krem Rafaello, Małpie Smarowidło, Masło Orzechowe,
Składniki: 1 porcja = ok.1,5 l
- wiórki kokosowe 200 g
- rum lub czysta wódka 0,7 litra
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- gaza
- duży słoik z nakrętką
- jeżeli Malibu jest za słodkie bezpośrednio przed spożyciem można dodać zwykłego mleka
Dodaj komentarz