Lody Truskawkowe przepis na wersję śmietanową. Truskawkowe lody śmietanowe. Prawdziwe lody we własnym domu. Kolejny bardzo prosty przepis na smaczny i sprawdzony deser na zimno. Musimy pamiętać o tym, iż domowe lody należy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu – wtedy są najlepsze. Niestety nasze domowe zamrażarki chłodzą, a raczej mrożą na bardzo niska temp. i przechowywanie takich domowych lodów w zamrażarce sprawia, że stają się one bardzo twarde poprzez mocne ich zmrożenie. Inaczej to wygląda w zamrażarkach do lodów, gdzie ich temperatura mrożenia jest o wiele wyższa i nie mrożą tak mocno jak nasze domowe zamrażarki czy lodówki. Efekt jest taki, że domowe lody po wyjęciu z zamrażarki są bardzo twarde i musimy poczekać, aż się rozmrożą – ale niestety już ie będą miały takiej konsystencji jak takie świeże dopiero co zrobione. Domowe zamrażarki świetnie sprawdzają się przy lodach wodnych, sorbetach czy tez przy lodach na patyku – gdzie wymagane jest mocne mrożenia. Lody te możecie przygotować na 2 sposoby: z maszynka do lodów, jeżeli takową posiadacie, a jeżeli nie to całość przelewacie do plastikowego pojemnika z przykryciem i wstawiacie do zamrażarki mieszając masę lodową co 40 min. Mrozimy ok. 5-6 godz. Zobacz także: Lody Cytrynowe, Lody Wodne, Lody Malinowe , Sorbet z Grejpfruta , Granita z Kiwi ,
Czas przygotowania: 30 min.Składniki: 1 porcja = ok. 1 litra lodów
- mleko 100 ml
- śmietana kremówka 400 ml
- żółtka 2 szt.
- cukier puder 50 g
- truskawki 500 g
- cukier kryształ 2 łyżki
Dodaj komentarz