Jabłka we francuskich szlafroczkach

Jabłka we francuskich szlafroczkach

Jabłka we francuskich szlafroczkach

Kolejny domowy rodzinny przepis na smaczne ciasto czy tez ciastka z nadzieniem w cieście prawie francuskim. Ciasto smakiem i wyglądem przypomina ciasto francuskie, jednak sposób jego wykonania jest całkowicie inny. W oryginalnym przepisy ciasto należy włożyć do lodówki na 60 min, a ja wstawiam je do zamrażarki na 40-50 min. – ale po wyjęciu musi dać się rozwałkować. Zaletą tych pysznych „sakiewek z nadzieniem” jet to, iż przepis jest bardzo prosty, szybko się go wykonuje i możemy w dowolny sposób doprawiać nadzienie wedle naszego gustu i smaku. Te „sakiewki” są bardzo, bardzo smaczne i jak je robię to zawsze stosuje wersje 3 razy większą składników, gdyż są tak smaczne, że bardzo szybko znikają z talerzy 🙂 

 

Prosty przepis jak zrobić w 60 min. domowe bułeczki maślane – Film HD
Kliknij Udostępnij i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 

 

Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

Czas przygotowania: 30 min.

Składniki: 1 porcja = 12 ciastek

  • miękka margaryna 200g
  • mąka pszenna 3 szklanki
  • śmietana 1 szklanka
  • jabłka antonówki 4 szt.
  • cukier z trzciny cukrowej 5-6 łyżeczek
  • cynamon 3 łyżeczki
  • zmielony goździk 3 łyżeczki
  • rodzynki 12 łyżeczek
Krok 1
Do naczynia (garnka, miski) wsypujemy mąkę, dodajemy miękką margarynę i sprężyna do zagniatania siekamy margarynę z mąką i zagniatamy ciasto ręcznie. Następnie dodajemy śmietanę i całość dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wstawiamy do zamrażarki na 40 – 50 min. 
 
Krok 2
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy pestki. Dzielimy na ćwiartki
 
Krok 3
Po wyjęciu ciasta z zamrażarki, dzielimy je na 2 równe części. Deskę do zagniatania podsypujemy mąka i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3-4 mm.. Następnie wycinamy kwadraty o bokach ok. 11 x 11 cm. Do środka wkładamy kawałki jabłka, trochę rodzynek, dodajemy cukier z trzciny cukrowej oraz po 1/3 łyżeczki każdej z przypraw. Przeciwległe rogi sklejamy ze sobą, a następnie sklejamy powstałe krawędzie aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia.
 
Krok 4
Blachę smarujemy olejem, układamy ciastka i wstawiamy do piekarnika do temp. 190C i pieczemy przez ok. 35-45 min. na złoty kolor. Upieczone ciastka można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem gdy są jeszcze ciepłe.
 
Jabłka we francuskich szlafroczkach

Jabłka we francuskich szlafroczkach

 

 

 

 

 

 

 

 

Jabłka we francuskich szlafroczkach

Jabłka we francuskich szlafroczkach

 

 

 

 

 

 

 

 

Jabłka we francuskich szlafroczkach

Jabłka we francuskich szlafroczkach

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 odpowiedzi na „Jabłka we francuskich szlafroczkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia beza bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sok jabłkowy sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina