Drożdżówki z Makiem – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Drożdżówki z makiem przepis na domowe bułki drożdżowe. Drożdżówki z makiem, drożdżówki z serem czy drożdżówki z marmoladą to wspomnienia z lat młodości. W tamtych latach w każdej szkole były sklepiki, w których podstawowym produktem był własnie drożdżówki, jogurt i bułki. Ciasto drożdżowe to jedno z mych ulubionych ciast – ciasto drożdżowe zawsze, wszędzie i pod każdą postacią czy to babki wielkanocnej czy bułek drożdżowych z odpowiednim nadzieniem. Już dość dawno nie robiłem żadnego ciasta drożdżowego i trochę mi brakuje tego smaku więc postanowiłem dziś przygotować bułki drożdżowe z makiem – ostatnim razem były drożdżówki z serem i dżemem porzeczkowym – były przepyszne 😉 Aby ułatwić sobie pracę i oszczędzić trochę czasu użyłem gotowej masy makowej, a gotowe i letnie drożdżówki polukrowałem – jak ciasto jest jeszcze ciepłe lukier ładnie po nim spływa i dobrze się rozprowadza. Zobacz także: Drożdżówki z serem, Drożdżówki z serem i dżemem, Sypane Ciasto Drożdżowe, Babka Wielkanocna, Babka w czekoladzie,
Drożdżówki z Makiem
Czas przygotowania: 20 min. + pieczenie 15 min.
Składniki dla 12-14 szt.
- mąka pszenna 500 g,
- ciepłe mleko 250 ml,
- świeże drożdże 30 g,
- roztopione masło 70 g,
- szczypta soli,
- cukier 70 g,
- masa makowa 600 g,
- lukier do ozdoby
Drożdżówki z makiem przepis
Drożdżówki z makiem przepis i wykonanie
Krok 1
Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy 1 łyżkę cukru, pokruszone drożdże oraz 6 łyżek mąki – całość dokładnie mieszamy tak aby rozczyn miła konsystencję śmietany. Pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. do wyrośnięcia.
Krok 2
W kolejnym kroku do wyrośniętego rozczynu dodajemy szczyptę soli, roztopione masło, pozostała ilość cukru i mąki – całość mieszamy łyżą, a następnie zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. aż podwoi swą objętość.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy na oprószonej mąka desce lub blacie stołu. W kolejnym kroku ciasto należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 50 cm. Na ciasto wykładamy masę makową i równo rozprowadzamy po całej powierzchni. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy w plastry o szerokości ok. 4 cm.
Krok 4
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy po 6 – 7 bułek w dość sporych odstępach. Trzonkiem drewnianej łyżki naciskamy wzdłuż środka każdego odciętego kawałka tak aby boki uniosły się do góry. Drożdżówki pod przykryciem odstawiamy na 20 min. do wyrośnięcia, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w temp. 200 C przez 12-15 min. Letnie drożdżówki pokrywamy lukrem.
Drożdżówki z makiem przepis
Bułki drożdżowe z makiem
Bułki drożdżowe z makiem
Drożdżówki z makiem przepis
Dodaj komentarz