Drożdżówki z Makiem

Drożdżówki z Makiem – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (20 ocena, 4 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Drożdżówki z makiem przepis na domowe bułki drożdżowe. Drożdżówki z makiem, drożdżówki z serem czy drożdżówki z marmoladą to wspomnienia z lat młodości. W tamtych latach w każdej szkole były sklepiki, w których podstawowym produktem był własnie drożdżówki, jogurt i bułki. Ciasto drożdżowe to jedno z mych ulubionych ciast – ciasto drożdżowe zawsze, wszędzie i pod każdą postacią czy to babki wielkanocnej czy bułek drożdżowych z odpowiednim nadzieniem. Już dość dawno nie robiłem żadnego ciasta drożdżowego i trochę mi brakuje tego smaku więc postanowiłem dziś przygotować bułki drożdżowe z makiem – ostatnim razem były drożdżówki z serem i dżemem porzeczkowym – były przepyszne 😉  Aby ułatwić sobie pracę i oszczędzić trochę czasu użyłem gotowej masy makowej, a gotowe i letnie drożdżówki polukrowałem – jak ciasto jest jeszcze ciepłe lukier ładnie po nim spływa i dobrze się rozprowadza. Zobacz także: Drożdżówki z serem, Drożdżówki z serem i dżemem, Sypane Ciasto Drożdżowe, Babka Wielkanocna, Babka w czekoladzie,

 

Drożdżówki z Makiem

Drożdżówki z Makiem

Czas przygotowania: 20 min. + pieczenie 15 min.
Składniki dla 12-14 szt.
  • mąka pszenna 500 g,
  • ciepłe mleko 250 ml,
  • świeże drożdże 30 g,
  • roztopione masło 70 g,
  • szczypta soli,
  • cukier 70 g,
  • masa makowa 600 g,
  • lukier do ozdoby

Drożdżówki z makiem przepis

Drożdżówki z makiem przepis

Drożdżówki z makiem przepis i wykonanie

Krok 1
Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy 1 łyżkę cukru, pokruszone drożdże oraz 6 łyżek mąki – całość dokładnie mieszamy tak aby rozczyn miła konsystencję śmietany. Pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. do wyrośnięcia.  
 
Krok 2
W kolejnym kroku do wyrośniętego rozczynu dodajemy szczyptę soli, roztopione masło, pozostała ilość cukru i mąki – całość mieszamy łyżą, a następnie zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. aż podwoi swą objętość. 
Krok 3
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy na oprószonej mąka desce lub blacie stołu. W kolejnym kroku ciasto należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 50 cm.  Na ciasto wykładamy masę makową i równo rozprowadzamy po całej powierzchni. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy w plastry o szerokości ok. 4 cm.
Krok 4
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy po 6 – 7 bułek w dość sporych odstępach. Trzonkiem drewnianej łyżki naciskamy wzdłuż środka każdego odciętego kawałka tak aby boki uniosły się do góry. Drożdżówki pod przykryciem odstawiamy na 20 min. do wyrośnięcia, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w temp. 200 C przez 12-15 min. Letnie drożdżówki pokrywamy lukrem.
Drożdżówki z makiem przepis

Drożdżówki z makiem przepis

 

Bułki drożdżowe z makiem

Bułki drożdżowe z makiem

 

Bułki drożdżowe z makiem

Bułki drożdżowe z makiem

 

Drożdżówki z makiem przepis

Drożdżówki z makiem przepis

 

Autor: Deserek.TV   

 

11 odpowiedzi na „Drożdżówki z Makiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy Pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia beza bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sok jabłkowy sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina