Zobacz Jak Zrobić prawdziwe Jagodzianki – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Drożdżówki nie Jagodzianki przepis – Miały być Jagodzianki ale była już późna pora i nigdzie nie dostałem jagód. A, że narobiłem sobie ochoty na takie drożdżówki nie chciałem rezygnować i postanowiłem zrobić je mieszając czereśnie z wiśniami w proporcji 50/50 . I muszę Wam powiedzieć, że była to dobra decyzja – drożdżówki nie przetrwały 2 godz. – zdjęcia musiałem robić w pośpiechu 🙂 Bułeczki były rozchwytywane przez domowników – ledwo sam się na jedną załapałem 🙂 Następnym razem muszę wcześniej kupić jagody i nie zostawiać tego na ostania chwilę. Ale to co najważniejsze to ciasto – jak ciasto drożdżowe jest dobre to czy to jagody czy wiśnie to już nie ma takiego znaczenia bo zawsze fantastycznie smakują
Drożdżówki nie Jagodzianki przepis
Składniki: 1 porcja = 12 szt.
- mąka pszenna 2 szklanki
- cukier puder 1/3 szklanki
- jajko 2 szt.
- olejek waniliowy 1 łyżeczka
- szczypta soli
- letnie mleko 1/2 szklanki
- drożdże 1 i 1/2 łyżeczki
- roztopione masło 1/2 szklanki
Nadzienie
- jagody, czereśnie, wiśnie 2 szklanki
- 1/3 szklanki cukru
- mąka pszenna 2 łyżki
Na wierzch
- roztrzepane jajko
- cukier do posypki
Jagodzianki / Drożdżówki – wykonanie
Krok 1
Do szklanki wsypujemy 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 2 łyżki letniego mleka oraz 1 i 1/2 łyżeczki drożdży – mieszamy i pozostawiamy na 20-30 min. pod przykryciem do wyrośnięcia
Krok 2
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, szczyptę soli, olejek waniliowy – dokładnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy pozostałe letnie mleko, jajka oraz wyrośnięte drożdże – drożdże muszą być wyrośnięta! Mieszamy wszystkie składniki łyżką, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie dodajemy roztopione przestudzone masło i ponownie całość mieszamy. Poz uzyskaniu jednolitej masy odstawiamy ciasto pod przykryciem na 2 godz. Ciasto powinno podwoić swa objętość – to znak, że odpowiednio wyrosło.
Krok 3
W tym samy czasie przygotowane owoce – umyte, przebrane i osuszone jody lub wypestkowane wiśnie lub czereśnie przekładamy do osobnego naczynia, posypujemy cukrem oraz mąką i mieszamy łyżką.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto posypujemy delikatnie mąką i ponownie wyrabiamy. Jeżeli okaże się, że ciasto jest zbyt lepiące należy podsypać trochę więcej mąki -a le proszę nie przesadzić z mąką. Ciasto powinno być elastyczne i lekko ciągnące. Możemy posmarować dłonie olejem wtedy ciasto nie będzie się do nich przylepiać.
Krok 5
Z ciasta urywamy kawałki i przez chwilę ugniatamy je w dłoniach. Następnie w dłoniach formujemy z ciasta placek delikatnie go rozciągając tak aby był wielkości dłoni i miła grubość ok. 5 mm. Na sam środek nakładamy 1 łyżkę owoców i zlepiamy boki ciasta tak jak byśmy zlepiali pierogi. Całość delikatnie formujemy w dłoniach na kształt kuli,a następnie delikatnie wałkujemy – układamy miejscem łączenia się ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem. Pozostawiamy trochę wolnej przestrzeni aby bułeczki miały miejsce na wyrośnięcie. Gotowe bułki smarujemy roztrzepanym jakiem i posypujemy zwykłym cukrem. Odstawiamy na 20 – 30 min. aby ciasto ponownie wyrosło.
Krok 6
Pieczmy w temp. 180 C przez 20 – 22 min.
Drożdżówki nie Jagodzianki przepis
Drożdżówki nie Jagodzianki przepis
Drożdżówki nie Jagodzianki przepis
Autor: Deserek.TV | Google+
Dodaj komentarz