Poradnik video jak zrobić Ciasto Trociniak – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Bardzo smaczne ciasto z nietypową posypką, która przypomina trociny – i właśnie od tej posypki pochodzi nazwa Trociniak. Mimo swego wyglądu, który może wprowadzać w błąd i nazwie Trociniak – ciasto jest przepyszne! Ten kto raz spróbuje tego ciasta zawsze będzie do niego wracał przy najbliższych okazjach 🙂 Ciasto składa się kilku warstw – biszkopt, krem, masa jabłkowa a galaretką, ponownie krem i posypka. Dwie warstwy tego ciasta to krem, więc należy pamiętać, że w przypadku tego ciasta, krem budyniowy musi być gęsty aby masa jabłkowa nie spływała po lejącym się kremie. Przygotowując budyń pamiętajmy aby był gęsty. Ja dokonałem małej modyfikacji tego przepisu – w oryginalnym przepisie jabłka są starte na tarce z grubymi oczkami – ja jabłka uprażyłem – takie mi bardziej smakują 🙂 To kolejny bardzo prosty przepis na fantastyczne domowe ciasto. Smacznego 😉 Zobacz także inne przepisy na smaczne ciasta i smaczne desery: Szarlotka bez pieczenia , Sernik z Fantą
Ciasto Trociniak
Czas przygotowania: 40 min.
Składniki: Porcja dla 8 osób
Biszkopt
- jajko 3 szt.
- mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier kryształ 3/4 szklanki
Krem Budyniowy
- budyń waniliowy słodzony 1 szt.
- mleko 0,5 l
- masło 1 kostka + żółtko 1 szt.
- cukier kryształ 1/2 szklanki
Masa jabłkowa
- galaretka agrestowa 3 szt.+ 1 l gorącej wody
- jabłka ok. 1 kg – uprażyć
Posypka
- wiórki kokosowe 100 g
- masło 2 łyżki
- cukier kryształ 2 łyżki
Ciasto Trociniak wykonanie
Krok 1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do osobnego naczynia (garnka, miski) dodajemy jajka oraz cukier i całość miksujemy na gładki puszysty krem. Następnie cały czas miksując małymi porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
Formę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 cm (lub zbliżony wymiar) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, równo rozprowadzamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez 20 – 30 min do suchego patyczka. Gotowy biszkopt wyjmujemy z formą i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3
Budyń przygotować zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Do ciepłego, gotowego budyniu dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy łyżką. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 4
Do osobnego garnka dodajemy masło oraz cukier i mikserem ucieramy na gładki krem – ucieramy do uzyskania „białej” masy kremowej. W kolejnym kroku do maślanej masy dodajemy po 1 łyżce budyniu cały czas miksując. Miksujemy tak długo, aż budyń dokładnie połączy się masa maślaną i dopiero wtedy dodajemy kolejną łyżkę budyniu.
Krok 5
Połowę gotowego kremu budyniowego wykładam na biszkopt, dokładnie rozprowadzam i wstawiam do lodówki do stężenia.
Krok 6
Do garnka wlewamy 2-3 łyżki wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy obrane i pokrojone jabłka i prażymy pod przykryciem na małym ogniu. W tym samym czasie rozrabiamy 3 galaretki agrestowe tylko w 1 l wody i odstawiamy do wychłodzenia i tężenia.
Krok 7
Tężejącą galaretkę – ale jeszcze płynną dodajemy do uprażonych jabłek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 8
Powoli tężejącą ale jeszcze płynna masę z jabłek i galaretki wylewamy na warstwę kremu budyniowego i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 9
Na zastygłą zieloną masę wykładamy pozostałą część kremu budyniowego i odstawiamy do lodówki na 30- 40 min. W tym samym czasie na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i prażymy wiórki kokosowe z dodatkiem cukru. Uprażonymi i lekko brązowymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Ciasto Trociniak
Ciasto Trociniak
Ciasto Trociniak
Dodaj komentarz