Przepis jak zrobić smaczne zielone Ciasto Shrek – Film HD
(85 ocena, 19 głosów)
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Ciasto Shrek przepis na oryginalne zielone ciasto, które jest znane wielu osobom. Jest to jedno z mych ulubionych ciast – robi duże wrażenie na gościach (oczywiście na tych co nie znają tego przepisu :)) Ciasto Shrek wyróżnia delikatny biszkopt, budyń zrobiony z zielonego soku owocowego zamiast mleka, zielona pianka, a całość idealnie komponuje się ze pysznymi delicjami zatopionymi w zielonej piance pokrytej zieloną galaretką. To kolejny prosty przepis na smaczne ciasto choć pracochłonne – ale uwierzcie mi, że warto poświęcić tyle czasu na taki smakołyk. To ciasto robimy w domu przynajmniej 1 raz w mies. – spróbujcie sami i poczujcie ten delikatny smak biszkoptu, delicji ummmm …… – nic więcej już nie piszę, uciekam na kawałek ciasta 🙂 🙂 Zapraszam na przepyszne Ciasto Shrek – przepis idealny 🙂
Ciasto Shrek
Czas przygotowania: 120 min.
Pieczenie: 35 min
Składniki: 1 porcja dla 8 osób
Biszkopt
- cukier wanilinowy 16 g
- jajko 5 szt.
- mąka pszenna 1/3 szklanki
- proszek dopieczenia 1 łyżeczka
- szczypta soli
- cukier kryształ 4 łyżki
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- olej 2 łyżki
Zielony Budyń
- duży zielony sok „Pysio” 1 l lub inny zielony sok
- budyń śmietankowy bez cukru 3 szt.
Masa śmietankowa
- śmietana kremówka 1/2 l
- cukier puder 2 łyżeczki
- galaretka agrestowa 2 szt. – rozpuścić w 1 szklance wody
Dodatkowo
- ciastka Delicje 1 opakowana
- galaretka agrestowa 2 szt. + 800 ml wody
Ciasto Shrek – wykonanie
Krok 1
Mąkę pszenna łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie całość przesiewamy przez sito.
Krok 2
Do osobnego naczynia lub miski wlewamy białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i ponownie ubijamy. Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas ubijając. Miksujemy ok. 10-12 min. aż powstanie jednolita, gładka i puszysta masa. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie miksujemy przez ok. 2 min. Następnie małymi porcjami powoli dodajemy mąkę cały czas miksując.
Krok 3
Formę o wymiarach 25 x 30 cm smarujemy olejem, wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem, który także smarujemy olejem. I do tak przygotowanej formy wylewamy ciasto. Pieczmy w temp. 180 C przez ok. 35 min. na złoty kolor – patyczkiem sprawdzamy czy ciasto w środku jest suche.
Krok 4
Ciasto odstawiamy do wystudzenia. 2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia, aż galaretka zacznie się ścinać ale będzie jeszcze płynna.
Krok 5
W tym samym czasie przygotowujemy zielony budyń – 3 budynie rozrabiamy w ok. 3/4 szklanki soku „Pysio”, pozostałą część soku wlewamy do garnka i gotujemy. Gdy sok zacznie się gotować dodajemy rozrobiony budyń i dokładnie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Następnie budyń wylewamy na chłodne ciasto. Jak budyń przestygnie układamy na nim warstwę z ciastek „Delicji” (czekoladą do góry).
Krok 6
Ubijamy śmietanę na sztywno i powoli małym strumieniem dodajemy gęstniejącą ale płynną galaretkę cały czas mieszając. Zieloną piankę wylewamy na zimny budyń z Delicjami i odstawiamy do lodówki aby całość zgęstniała.
Krok 7
Rozrabiamy 2 galaretki agrestowe w 0,8 l wody i odstawiamy do wystudzenia. Jak galaretka będzie gęstnieć wylewamy ją na zastygłą zielona piankę i ponownie wstawiamy ciasto do lodówki do stężenia galaretki.
Zielone Ciasto Shrek
Zielone Ciasto Shrek
Zielone Ciasto Shrek
Dodaj komentarz