Sernik Łaciasty przepis jak zrobić smaczne ciasto – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Sernik to jedno z ulubionych ciast większości z Nas. Dziś kolejna wersja tego wspaniałego, smacznego i prostego ciasta. Był już Sernik Zebra oraz Sernik HIT, a dziś wersja łaciata bardzo popularna w Rosji. Zatem zapraszam Was do wypróbowania kolejnego prostego, szybkiego i smacznego ciasta. Czekamy także na zdjęcia Waszych wypieków 🙂 Zobacz także inne smaczne ciasta i smaczne desery.
Sernik Łaciaty
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki: 1 porcja dla 10 osób
Ciasto:
- margaryna lub masło roślinne 100 g
- jajko 1 szt.
- cukier puder 1/4 szklanki
- mąka pszenna 1 szklanka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- kakao 3 łyżeczki
Masa serowa:
- biały ser 400 g
- jajko 3 szt.
- margaryna lub masło roślinne 2/5 kostki
- cukier puder 100 g (2/5 szklanki)
- budyń waniliowy 1 szt.
Sernik Rosyjski / Sernik Łaciaty – wykonanie
Krok 1
Do miski dodajemy mąkę, kakao, cukier puder, miękkie masło roślinne lub miękką margarynę, jajko oraz proszek do pieczenia. Najpierw siekamy wszystkie suche składniki razem z miękkim masłem (nożem lub sprężyna do siekania), a następnie zagniatamy ciasto.
Krok 2
Blachę do pieczenia o wymiarach 18 x 20 cm lub zbliżonych wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części w proporcjach: 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta (2/3) wylepiamy dno blachy – robimy spód naszego sernika.
Krok 3
Do iski dodajemy jajka, cukier puder i miksujemy na gładki puszysty krem. W kolejnym kroku stopniowo dodajemy biały ser cały czas miksując i dodając roztopione masło roślinne lub margarynę oraz budyń – sam proszek budyniowy – i dalej miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę.
Krok 4
Masę serową wylewamy do formy na wcześniej wylepione ciastem dno. Równo rozprowadzamy. Pozostałe ciasto (1/3) dzielimy na mniejsze części, rozpłaszczamy w dłoniach na cienkie placki i układamy na masie serowej. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 C przez ok. 60-70 min.
Sernik Łaciaty
Sernik Łaciaty
Sernik Łaciaty
Dodaj komentarz