Dziś kolejna propozycja z Kolekcji Przepisów Smaki Świata – Indyjski Placek Herbaciany. Ciasto herbaciane jest bardzo proste w przygotowaniu, a jednak smakiem zaskakuje bardzo pozytywnie. Jeżeli chodzi o rodzaj herbaty jaki dodamy do naszego wypieku to już zależy od Waszych osobistych preferencji. Jeżeli chcecie aby ciasto było aromatyczne to polecam dowolną herbatę smakową. Za każdym razem możemy dodawać inny rodzaj herbaty i zawsze będziemy mieli ciasto o innym aromacie. Ciasto to można wykonać na dwa sposoby – albo w płaskiej formie o wymiarach 20 x 25 cm i wtedy wyjdzie nam taki placek jak na zdjęciu lub w zwykłej keksówce średniej wielkości. Ja zdecydowałem się na płaską wersję – dziś inaczej niż zwykle 🙂 Zapraszam na smaczne Ciasto Herbaciane 🙂 Zobacz także: Ciasto Arabskie , Bułeczki Hebrajskie , Herbatniki Marokańskie, Szarlotka Holenderska ,
Czas przygotowania: 20 min.Składniki: 1 porcja dla 8 osób
- masło roślinne lub margaryna 125 g
- mango 1 szt. (może być z puszki)
- jajko – 2 szt.
- 1 saszetka czarnej herbaty
- mąka 2 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda 1 łyżeczka
- cukier kryształ 1 szklanka
- sok z 1 cytryny
- rodzynki 1/2 szklanki
- wrzątek 1/2 szklanki
Dodaj komentarz