Bardzo smaczny, łatwy w przygotowaniu i o wspaniałym aromatycznym smaku domowy chlebek o smaku bananowym. Jeżeli w naszej kuchni zostało nam kilka bananów i nie wiemy co z nimi zrobić, to właśnie podsuwam Wam pomysł na ich wykorzystanie. Aromatyczny, wilgotny chlebek o smaku bananów zaskoczy nie jednego Waszego gościa i zrobi na nim duże wrażenie. Do przygotowania tego pysznego chleba zainspirowała mnie Nigella Lawson w swej książce ” Kuchnia, przepisy z serca domu”
Prosty przepis jak zrobić smaczny chlebek bananowy – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 20 min.
Pieczenie: 50 min
Składniki: 1 porcja = 1 szt.
banany 4 szt.
mąka pszenna 1 szklanka
masło 120 g
cukier puder 150 g
jajko 2 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
soda 1/2 łyżeczki
wiórki kokosowe 80-100 g
forma – średnia keksówka
Krok 1
Do miseczki wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i dokładnie mieszamy.
Krok 2
Banany rozgniatamy widelcem na talerzyku.
Krok 3
Do miski wlewamy roztopione i wystudzone masło, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy banany oraz jajko i ponownie całość miksujemy na jednolita masę.
Krok 4
Do naszej maślanej i bananowej masy małymi partiami dodajemy mąkę – cały czas miksując. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe i ponownie miksujemy.
Krok 5
Keksówkę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej naszą masę.
Krok 6
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170C i pieczemy przez ok. 50 min. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto w środku jest suche i nie klei się do patyczka. Gotowe ciasto odchodzi o boków foremki. Gotowe ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie wyjmujemy.
Dodaj komentarz