Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Ciasto Murzynek zna każdy i pewnie każdy z nas je robi na swój sposób. Dziś pragnę przedstawić przepis na błyskawiczny murzynek, który podała wykonać każdy laik kulinarny w kilkanaście minut. To także idealny przepis na szybkie ciasto, gdy zaskoczą nas goście, a my nie mamy nic czym możemy ich poczęstować. Mi osobiście najbardziej to ciasto smakuje na ciepło ze szklanką mleka. Dodatkowo do ciasta można dodać bakalie co sprawi, że będzie jeszcze bardziej smaczne 🙂 Zobacz także inne przepisy na smaczne ciasta i smaczne desery Szybkie Ciasto Cynamonowe – Cynamonowiec oraz Jak zrobić Polewę Czekoladową
Błyskawiczny Murzynek
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki: 1 porcja = dla 8 osób
- miękkie masło 3/4 kostki
- mąką pszenna 2 szklanki
- jajka 4 szt.
- cukier kryształ 1 i 1/2 szklanki
- mleko 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- kakao 6 łyżek
Błyskawiczny Murzynek – wykonanie
Krok 1
Do garnka dodajemy masło, cukier, kakao oraz mleko. Całość stawiamy na wolnym ogniu i czekamy, aż składniki rozpuszczą się cały czas mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
Do wystudzonej masy dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
Krok 3
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do płynnej masy. Dokładnie mieszamy mikserem.
Krok 4
Keksówkę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 60 min. – patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku. gotowe i wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową.
Szybkie Ciasto – Murzynek
Szybkie Ciasto – Murzynek
Szybkie Ciasto – Murzynek
Dodaj komentarz