Biały Sernik z Frużeliną Malinową przepis z filmem HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Biały sernik z frużeliną malinową. Biały jak śnieg sernik z malinową fużeliną wygląda bardzo atrakcyjnie i przyciąga uwagę. Sernik jest wykonany z dodatkiem samych białek – nie dodajemy całych jajek. Wykonanie tego przepisu jest bardzo proste, gdyż wystarczy tylko wymieszać mikserem wszystkie składniki masy serowej łącznie z białkami. Spód jest wykonany z rozdrobnionych ciasteczek pełnoziarnistych z dodatkiem sezamu. Wierzch ciasta jest polany malinową frużeliną – tutaj można użyć jagody, borówki, itp. Fużelina nadaje sernikowi smak i dodaje kolorów. Gotowy sernik powinien być ścięty, sprężysty. i płaski jak blat stołu. Zobacz także podobne przepisy: Sernik HIT, Sernik Chałwowy, Sernik Islandzki z Prince Polo, Ciasto Styropian – czyli sernik bez sera, Sernik Bananowy, Sernik z Rosą,
Biały Sernik z Frużeliną Malinową
Zobacz także: Sernnik z Makiem lub Sernik z Lemon Curd
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 50 min.
Składniki dla formy o średnicy 22 cm
Uwaga: wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
- ciasteczka pełnoziarniste 200 g,
- roztopione masło 70 g,
- biały ser np. śmietanowy 750 g,
- 5 białek,
- cukier kryształ 3/4 szklanki,
- mąka ziemniaczana 20 g,
- mąka pszenna 20 g,
- sok z 1/2 cytryny,
- forma o średnicy 23 cm,
Frużelina
- maliny lub owoce leśne 250 g,
- żelatyna 1 łyżeczka + 3 łyżki wody,
- sok z cytryny 1 łyżeczka,
- cukier 3 łyżki,
- mąka ziemniaczana 1 łyżeczka rozpuszczona w 1 łyżce wody
Biały Sernik
Biały Sernik z Frużeliną Malinową – wykonanie
Krok 1
Do blendera dodajemy połamane herbatniki i rozdrabniamy na pył. Następnie do osobnego naczynia dodajemy roztopione masło oraz rozdrobnione ciastka i dokładnie mieszamy.
Krok 2
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasteczkową masę, równo rozprowadzamy, mocno ugniatamy i wstawiamy do zamrażarki na 20 min. aby spód sernika stwardniał.
Krok 3
W tym samym czasie do dużej miski dodajemy biały ser, śmietanę kremówkę, sok z cytryny, cukier, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz białka i całość miksujemy ale tylko do połączenia się składników i powstania jednolitej masy. Nie możemy zbyt długo miksować, gdyż masa serowa zostanie napowietrzona i w czasie pieczenia sernik zacznie rosnąć, a przy studzeniu opadnie. Gotowy sernik powinien być gładki jak blat stołu.
Krok 4
Boki tortownicy wykładamy pasami z papieru do pieczenia (dzięki temu sernik nie przylegnie do formy, ładnie odejdzie i będzie równy) wykładamy masę serową, wyrównujemy i pieczemy w temp. 150 C przez 50 min. następnie studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik razem z tortownica wstawiamy do lodówki na min. 12 godz.
Krok 5
Do szklanki dodajemy żelatynę i zalewamy 3 łyżkami gorącej wody – dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody. Dowolne owoce leśne lub maliny – mogą być rozmrożone – przekładamy do osobnego naczynia, dodajemy cukier i sok z cytryny – stawiamy na palniku na średnim płomieniu i podgrzewamy co jakiś czas mieszając do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą dużo soku) W kolejnym kroku dodajemy wymieszaną mąkę z wodą i zagotować, a następnie dodać rozpuszczoną żelatynę wymieszać zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Wystudzona frużeliną wyłożyć na sernik przed podaniem. Gotowa frużelina powinna być żelowata.
Biały Sernik przepis
Biały Sernik przepis
Biały Sernik z Fużeliną owocową
Biały Sernik z Fużeliną owocową
Autor: Deserek.TV
Dodaj komentarz