Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Babka Wielkanocna przepis świąteczny. Babka Drożdżowa z rodzynkami to sprawdzony domowy przepis. Ciasto jest bardzo pulchne i delikatne – o wiele lepsze niż z cukierni. Gotową drożdżówkę można polać lukrem królewskim lub nasączyć syropem cytrynowym – obie wersje są bardzo smaczne. Ciasto drożdżowe to jedno z mych ulubionych i najlepiej mi smakuje ze szklaneczką ciepłego mleka. Wiele przepisów już zrobiłem z tym smakołykiem jednak ten przepis jest bardzo wyjątkowy. Jak chcecie zrobić bardzo smaczne ciasto na święta i zaskoczyć najbliższych to polecam min. tą wersję Wielkanocnej Babki. Zobacz także przepis na: Babka Drożdżowa z Bakaliami, Babka Czekoladowa, Drożdżowe Ciasto Sypane,
Babka Wielkanocna
Zobacz też: Sernik z Makiem lub Murzynek z Wiśniami
Drożdżowa Babka Wielkanocna
Składniki: 1 porcja = 2 szt.
- drożdże 50 g,
- jajko 1 szt.
- roztrzepane żółtka 6 szt.,
- drobny cukier 1/2 szklanki,
- roztopione masło 125 g,
- mąka pszenna 3 1/2 szklanki,
- szczypta soli,
- letnie mleko 1 szklanka,
- olejek cytrynowy 2 łyżeczki,
- rodzynki 150 g,
- lukier do polania,
Syrop Cytrynowy
- sok z 2 cytryn
- 3-4 łyżki wody
- 2 łyżeczki cukru
Babka Wielkanocna przepis
Babka Wielkanocna przepis z rodzynkami – wykonanie
Krok 1
Do szklanki wlewamy mleko do 1/2 wysokości i dodajemy rozkruszone drożdże, 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru – mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
Krok 2
W tym samym czasie mąkę przesiewamy przez sito. Do przesianej mąki dodajemy pozostały cukier, wyrośnięte drożdże, 1 całe jajko, 6 rozmąconych żółtek, pozostałe letnie mleko, roztopione masło oraz olejek cytrynowy – całość dokładnie mieszamy łyżką. Na sam koniec dodajemy rodzynki oprószone mąką i ponownie całość mieszamy. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ciasto musi podwoić swoja objętość. U mnie to trwało 2,5 godz.
Krok 3
Gdy ciasto już wyrośnie i podwoi swą objętość wyrabiamy je jeszcze raz – możemy dokładnie je wymieszać łyżką. Dłonie smarujemy olejem i jeszcze przez chwile wyrabiamy.
Krok 4
Formę należy wyłożyć papierem do pieczenia – jeżeli mamy formę do „babki” to smarujemy olejem i oprószamy tartą bułką i wykładamy wyrobione ciasto do 1/3 wysokości formy. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie – ciasto powinno wyrosnąć po brzegi formy. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30 min. – pieczemy do suchego patyczka. Nie przedłużać pieczenia bo ciasto będzie wysuszone.
Krok 5
Gotowe ciasto pozostawić na 10 min. w formie, następnie je wyjąć i pozostawić na kratce do wystudzenia. Jeszcze letnie ciasto polać lukrem królewskim lub wcześniej nasączyć syropem cytrynowym i następnie polać lukrem.
Wielkanocna Babka z rodzynkami
Dodaj komentarz