Babka Wielkanocna przepis

Babka Wielkanocna przepis z rodzynkami – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (244 ocena, 50 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
 

Babka Wielkanocna przepis świąteczny. Babka Drożdżowa z rodzynkami to sprawdzony domowy przepis. Ciasto jest bardzo pulchne i delikatne – o wiele lepsze niż z cukierni. Gotową drożdżówkę można polać lukrem królewskim lub nasączyć syropem cytrynowym – obie wersje są bardzo smaczne. Ciasto drożdżowe to jedno z mych ulubionych i najlepiej mi smakuje ze szklaneczką ciepłego mleka. Wiele przepisów już zrobiłem z tym smakołykiem jednak ten przepis jest bardzo wyjątkowy. Jak chcecie zrobić bardzo smaczne ciasto na święta i zaskoczyć najbliższych to polecam min. tą wersję Wielkanocnej Babki. Zobacz także przepis na:  Babka Drożdżowa z Bakaliami, Babka Czekoladowa, Drożdżowe Ciasto Sypane

 

Babka Wielkanocna

Babka Wielkanocna

 

Zobacz też: Sernik z Makiem lub Murzynek z Wiśniami

 

Babka Drożdżowa przepis

Drożdżowa Babka Wielkanocna

 

Składniki: 1 porcja = 2 szt.
  • drożdże 50 g,
  • jajko 1 szt.
  • roztrzepane żółtka 6 szt.,
  • drobny cukier 1/2 szklanki,
  • roztopione masło 125 g,
  • mąka pszenna 3 1/2 szklanki,
  • szczypta soli,
  • letnie mleko 1 szklanka,
  • olejek cytrynowy 2 łyżeczki,
  • rodzynki 150 g,
  • lukier do polania,

Syrop Cytrynowy

  • sok z 2 cytryn
  • 3-4 łyżki wody
  • 2 łyżeczki cukru

 

Babka Wielkanocna

Babka Wielkanocna przepis

 

Babka Wielkanocna przepis z rodzynkami – wykonanie

Krok 1
Do szklanki wlewamy mleko do 1/2 wysokości i dodajemy rozkruszone drożdże, 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru – mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. 
 
Krok 2
W tym samym czasie mąkę przesiewamy przez sito. Do przesianej mąki dodajemy pozostały cukier, wyrośnięte drożdże, 1 całe jajko, 6 rozmąconych żółtek, pozostałe letnie mleko, roztopione masło oraz olejek cytrynowy – całość dokładnie mieszamy łyżką. Na sam koniec dodajemy rodzynki oprószone mąką i ponownie całość mieszamy. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ciasto musi podwoić swoja objętość. U mnie to trwało 2,5 godz.
 
Krok 3
Gdy ciasto już wyrośnie i podwoi swą objętość wyrabiamy je jeszcze raz – możemy dokładnie je wymieszać łyżką. Dłonie smarujemy olejem i jeszcze przez chwile wyrabiamy.
 
Krok 4
Formę należy wyłożyć papierem do pieczenia – jeżeli mamy formę do „babki” to smarujemy olejem i oprószamy tartą bułką i wykładamy wyrobione ciasto do 1/3 wysokości formy. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie – ciasto powinno wyrosnąć po brzegi formy. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30 min. – pieczemy do suchego patyczka. Nie przedłużać pieczenia bo ciasto będzie wysuszone.  
 
Krok 5
Gotowe ciasto pozostawić na 10 min. w formie, następnie je wyjąć i pozostawić na kratce do wystudzenia. Jeszcze letnie ciasto polać lukrem królewskim lub wcześniej nasączyć syropem cytrynowym i następnie polać lukrem.
 
 

 

Babka Wielkanocna

Wielkanocna Babka z rodzynkami

 Autor: Deserek.TV
 

16 odpowiedzi na „Babka Wielkanocna przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia beza bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sok jabłkowy sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina