Kategorie

Szarlotka przepis z kruszonką

 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (95 ocena, 19 głosów)

Szarlotka przepis z kruszonką

Szarlotka przepis z kruszonką

Szarlotka przepis z kruszonką – tradycyjny przepis z domowego zeszytu Babci. Zeszyt z przepisami Babci ma już swoje lata, tekst już częściowo wyblakł, a kartki już się kruszą. Ponad 2 lata temu postanowiłem stopniowo te przepisy przenosić na bardziej trwały nośnik i tak powstała ta strona. Cześć z tych przepisów możecie zobaczyć na Blogu wraz z krótkimi filmikami pokazującymi cały proces przygotowania.  Spód szarlotki jest zrobiony na kruchym cieście, a na nim spoczywa gruba warstwa prażonych/duszonych jabłek, która jest z wierzchu posypana kruszonką. Zwykłe proste domowe ciasto, a jakie smaczne ! Nie potrzeba już żadnych dodatków – samo ciasto jest przepyszne i najlepiej smakuje na ciepło 🙂 Ummmmm Pychotka  🙂 Musicie koniecznie spróbować 🙂

 

Czas przygotowania: 15 min. + prażenie
Czas pieczenia: 60 min. – 70 min.

Ciasto

  • mąka pszenna 3 szklanki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • jajko 2 szt.,
  • masło 100 g (Masło Górskie),
  • masło roślinne 150 g,
  • cukier waniliowy 1 opakowanie 16 g,

Masa Jabłkowa

  • jabłka Antonówka 2,5 – 3 kg,
  • cukier 250 g,
  • cynamon 1 łyżeczka,

 

Szarlotka przepis z kruszonką

Szarlotka przepis z kruszonką

 

Szarlotka przepis z kruszonką – wykonanie 

Krok 1
Jabłka obieramy i usuwamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki. Do garna wlewamy 4 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i stawiamy na wolnym ogniu. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy pokrojone jabłka, dodajemy 250 g cukru. Następnie zmniejszamy ogień i na małym ogniu pod przykryciem prażymy jabłka co jakiś czas mieszając. Prażymy/dusimy tak długo aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Mi to zajęło ok. 60 min. Ale możemy także ułatwić sobie pracę i skorzystać z gotowej masy jabłkowej.
 
Krok 2
Wszystkie składni na ciasto wsypujemy do dużego naczynia lub miski i dokładnie siekamy nożem. Następnie szybko zagniatamy ciasto i lepimy kulę.
 
Krok 3
Formę do pieczenia 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kule ciasta dzielimy na 2 części: 2/3 ciasta wykładamy na dno formy i równo rozprowadzamy po całej powierzchni. Na ciasto wykładamy prażone jabłka, a następnie pozostałe 1/3 ciasta kruszymy na jabłka.
 
Krok 4
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 60-70 min. aż kruszonka się zarumieni – wtedy ciasto jest gotowe 😉
 
 
Domowa tradycyjna szarlotka

Szarlotka przepis prosty

 

Tradycyjna szarlotka

Szarlotka przepis na kruchym cieście

 

szarlotka przepis z kruszonką

Szarlotka przepis z kruszonką

 Autor: Deserek.TV   

 

Zobacz także:

12 odpowiedzi do: Szarlotka przepis z kruszonką

Odpowiedz na „domowa cukiernia ewyAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

 Przypinki Własny Wzór  

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Magnesy Pamiątkowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babeczki czekoladowe babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto czekoladowe ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto milky way ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop granita herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis kawa przepisy kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcza poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana soki sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka święta syrop syrop czekoladowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tiramisu torcik torcik bez pieczenia tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina