Szarlotka Holenderska

Poradnik jak zrobić ciasto Szarlotka Holenderska – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Szarlotka Holenderska to kolejny przepis z Kolekcji Smaki Świata i kolejna wersja ciasta z jabłkami. Ciasto trochę przypomina biszkopt, jest delikatne w smaku, aromatyczne i lekko wilgotne. Na zdjęciu wygląda na suche ale tak nie jest. Ciasto nie wyrasta zbyt wysoko, a plastry jabłka ułożone na wierzchu utrzymują się na nim i nie zapadają. Nie jest to ostatnia wersja szarlotki jaką zamieściliśmy w naszym serwisie więc w najbliższym czasie będzie coś nowego. Ciasto jest bardzo smaczne i bardzo szybko się je wykonuje. Zapraszamy do wypróbowania nowego przepisu na szarlotkę 🙂  Zobacz także przepis na: Szarlotka bez pieczeniaSzarlotka ZakopiańskaSzarlotka na zimno , Szarlotka Żydowska ,

 

Szarlotka Holenderska

Szarlotka Holenderska

 

Czas przygotowania: 20 min.

Składniki: 1 porcja = dla 6 osób

  • 2 żółtka + 1 całe jajko
  • cukier kryształ 100 g
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • roztopione masło 80 g
  • 2 jabłka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • mleko 75 ml
  • mąką 130 g
  • cynamon 2 łyżeczki
 

Szarlotka Holenderska – wykonanie

 
Krok 1
Do garnka dodajemy masło oraz mleko i na wolnym ogniu podgrzewamy, aż masło rozpuści się. Następnie odstawiamy do wystudzenia
 
Krok 2
Do drugiego garnka dodajemy 2 żółtka + 1 całe jajko oraz cukier i miksujemy na gładki, puszysty i gęsty krem – ok. 5-6 min.
 
Krok 3
Do kremu jajecznego dodajemy małymi porcjami rozpuszczone masło z mlekiem cały czas miksując.
 
Krok 4
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, oraz cynamonem, a następnie przesiewamy przez sito.
 
Krok 5
Do kremu jajecznego wymieszanego z mlekiem i masłem małymi porcjami dodajemy suche składniki cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż uzyskamy jednolita masę i nie będzie grudek z mąki.
 
Krok 6
Formę o wymiarach 20 x 20 cm lub o zbliżonej wielkości wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Następnie na wierzchu układamy plasterki jabłka o grubości ok. 5-6 mm, posypujemy cukrem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 C i pieczemy przez 10 min., następnie zmniejszamy temp. do 180 C i pieczemy jeszcze ok. 20-30 min. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto w środku jest suche.
 
Szarlotka Holenderska

Szarlotka Holenderska

 

 

 

 

 

 

 

 

Szarlotka Holenderska

Szarlotka Holenderska

 

 

 

 

 

 

 

 

Szarlotka Holenderska

Szarlotka Holenderska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11 odpowiedzi na „Szarlotka Holenderska

Skomentuj julia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babeczki czekoladowe babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto czekoladowe ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto milky way ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop granita herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kawa przepisy kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcza poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana soki sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka święta syrop syrop czekoladowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tiramisu torcik torcik bez pieczenia tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina