Szarlotka Holenderska

Poradnik jak zrobić ciasto Szarlotka Holenderska – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Szarlotka Holenderska to kolejny przepis z Kolekcji Smaki Świata i kolejna wersja ciasta z jabłkami. Ciasto trochę przypomina biszkopt, jest delikatne w smaku, aromatyczne i lekko wilgotne. Na zdjęciu wygląda na suche ale tak nie jest. Ciasto nie wyrasta zbyt wysoko, a plastry jabłka ułożone na wierzchu utrzymują się na nim i nie zapadają. Nie jest to ostatnia wersja szarlotki jaką zamieściliśmy w naszym serwisie więc w najbliższym czasie będzie coś nowego. Ciasto jest bardzo smaczne i bardzo szybko się je wykonuje. Zapraszamy do wypróbowania nowego przepisu na szarlotkę 🙂  Zobacz także przepis na: Szarlotka bez pieczeniaSzarlotka ZakopiańskaSzarlotka na zimno , Szarlotka Żydowska ,

 

Szarlotka Holenderska

Szarlotka Holenderska

 

Czas przygotowania: 20 min.

Składniki: 1 porcja = dla 6 osób

  • 2 żółtka + 1 całe jajko
  • cukier kryształ 100 g
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • roztopione masło 80 g
  • 2 jabłka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • mleko 75 ml
  • mąką 130 g
  • cynamon 2 łyżeczki
 

Szarlotka Holenderska – wykonanie

 
Krok 1
Do garnka dodajemy masło oraz mleko i na wolnym ogniu podgrzewamy, aż masło rozpuści się. Następnie odstawiamy do wystudzenia
 
Krok 2
Do drugiego garnka dodajemy 2 żółtka + 1 całe jajko oraz cukier i miksujemy na gładki, puszysty i gęsty krem – ok. 5-6 min.
 
Krok 3
Do kremu jajecznego dodajemy małymi porcjami rozpuszczone masło z mlekiem cały czas miksując.
 
Krok 4
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, oraz cynamonem, a następnie przesiewamy przez sito.
 
Krok 5
Do kremu jajecznego wymieszanego z mlekiem i masłem małymi porcjami dodajemy suche składniki cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż uzyskamy jednolita masę i nie będzie grudek z mąki.
 
Krok 6
Formę o wymiarach 20 x 20 cm lub o zbliżonej wielkości wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Następnie na wierzchu układamy plasterki jabłka o grubości ok. 5-6 mm, posypujemy cukrem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 C i pieczemy przez 10 min., następnie zmniejszamy temp. do 180 C i pieczemy jeszcze ok. 20-30 min. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto w środku jest suche.
 
Szarlotka Holenderska

Szarlotka Holenderska

 

 

 

 

 

 

 

 

Szarlotka Holenderska

Szarlotka Holenderska

 

 

 

 

 

 

 

 

Szarlotka Holenderska

Szarlotka Holenderska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11 odpowiedzi na „Szarlotka Holenderska

Skomentuj asiathinksthings Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto styropian ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis keks kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy kopiec kreta krem krem bounty krem budyniowy kremówka kremówka bez pieczenia lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tiramisu torcik tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina