Szarlotka bez pieczenia

Prosty przepis na Ciasto Szarlotka bez pieczenia – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (33 ocena, 7 głosów)
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Tak  jak obiecałem oto kolejna wersja tego przepysznego ciasta jakim jest szarlotka. Dziś Szarlotka bez pieczenia. Szarlotka bez pieczenia na zimno jest równie smaczna jak wersja pieczona. Ten przepis jest tak prosty, że nie ma takiej możliwości aby komuś to ciasto nie udało się. Jak widzicie przepis na ten pyszny deser składa się zaledwie z kilku składników, a ilość czynności jaką należy wykonać jest także minimalna. Zapewniam, iż to nie jest ostatnia wersja Szarlotki 🙂 Zobacz także: Szarlotka Zakopiańską , Szarlotka Holenderska, Szarlotka na zimno , Szarlotka Żydowska ,
 
Ciasta bez pieczenia Szarlotka

Szarlotka bez pieczenia

 

Czas przygotowania: 40 min.

Składniki: 1 porcja dla 10 osób

  • roztopione masło 60 g
  • herbatniki pettit buery 200 g
  • kruche duszone jabłka ok. 1 kg
  • brązowy cukier lub cukier kryształ 1/2 szklanki
  • galaretka cytrynowa 1 szt.
  • śmietana kremówka 500 ml + fix do śmietanki

Szarlotka bez pieczenia – wykonanie

Krok 1
Jabłka obieramy, pestkujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy 2- 3 łyżki wody i gdy zacznie wrzeć dodajemy jabłka, przykrywamy przykrywą, zmniejszamy ogień i tak dusimy je co jakiś czas mieszając. W czasie duszenia jabłek dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Dusimy tak długo, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Jeżeli chcemy aby były kawałki jabłek dusimy krócej, jeżeli ma być jednolita masa to dusimy dłużej.
 
Krok 2
Do rozdrabniacza dodajemy herbatniki i rozdrabniamy je na proszek. Jeżeli nie posiadamy rozdrabniacza, herbatniki wkładamy do foliowej torebki i wałkiem lub tłuczkiem rozdrabniamy.
Krok 3
Rozdrobnione herbatniki wsypujemy do miski lub garnka, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy (średnica 20-24 cm.) wykładamy folią i wykładamy masę z herbatników. Równo rozprowadzamy i ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30-40 min. 
Krok 4 
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy zgodnie z opisem na opakowaniu i dodajemy ją do uduszonych jabłek. Dokładnie mieszamy i wykładamy do tortownicy na zastygłe dno. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny aby masa stężała.
Krok 5
Ubijamy śmietanę na sztywno razem z fix’em lub śnieżką.  Ubitą śmietanę wykładamy na zastygłą masę jabłkową i ponownie wstawiamy do lodówki – najlepiej na całą noc.  Bezpośrednio przed podaniem posypujemy tartą czekoladą lub kakao.
Szarlotka bez pieczenia

Szarlotka bez pieczenia

Szarlotka bez pieczenia

Szarlotka bez pieczenia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcia Czytelników:

Szarlotka Agnieszki L.

Szarlotka Agnieszki L.


 

 

 

 

 

 

Szarlotka bez pieczenia Agnieszki L.

Szarlotka Agnieszki L.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 odpowiedzi na „Szarlotka bez pieczenia

Skomentuj Fun & Taste Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto styropian ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis keks kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy kopiec kreta krem krem bounty krem budyniowy kremówka kremówka bez pieczenia lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tiramisu torcik tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina