Sernik Zebra

Sernik Zebra

Sernik Zebra

Kolorowy i pasiasty sernik, który swym wyglądem bardzo przypomina znane wszystkim ciasto ucieraneciasto Zebra. Podobny wygląd aż prosi się aby ten właśnie sernik nazwać Sernik Zebra. Ja ten sernik nazywam Sernikiem Łaciatym, gdyż, w czasie wykładania masy serowej wykładamy masę po 1 łyżce na przemian raz jasna raz ciemna masa i przypomina to trochę łatki. Sam smak także daje trochę do myślenia, a to za sprawą proszku budyniowego dodanego do masy serowej. Powiem krótko, aby nie rozpisywać się – bardzo smaczny i bardzo ciekawy smak. 

  

Poradnik jak szybko zrobić Sernik Zebra – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
 

Czas przygotowania: 50 min.

Składniki: 1 porcja = dla 10 osób

  • jajka 6 szt.
  • cukier puder 200 g
  • ser twarogowy zmielony 1 kg
  • budyń waniliowy 2 szt.
  • roztopione masło 150 g
  • biała czekolada 100 g
  • gorzka czekolada 100 g
  • kakao 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy 1 szt. (1 opak. 16 g)
  • forma o średnicy ok. 25 – 26 cm
Krok 1
Do miski dodajemy żółtka, cukier waniliowy oraz cukier puder i całość ucieramy na gładki i puszysty krem. Następnie cały czas miksując powoli i stopniowo dodajemy stopione i wystudzone masło. Następnie stopniowo małymi partiami dodajemy zmielony biały ser cały czas miksując oraz proszek budyniowy.
 
Krok 2
Do osobnego naczynia wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę na sztywno.
 
Krok 3
Ubitą pianę stopniowo dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając łyżką aby masy połączyły się.
 
Krok 4
Masę serowa dzielimy na dwie równe części – do jednej z nich dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz stopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy mikserem. Do drugiej dodajemy stropiona w kąpieli wodnej gorzką czekoladę oraz kakao i także dokładnie mieszamy mikserem.
 
Krok 5
Dno tortownicy o średnicy ok. 25-26 cm wykładamy papierem do pieczenia i następnie zaczynając od środka na przemian wykładamy 1 łyżkę masy jasnej i 1 łyżkę masy ciemnej – i tak do wyczerpana się całego ciasta
 
Krok 6
Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1,5 godziny. Zimny sernik przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 
 
Sernik Zebra

Sernik Zebra

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sernik Zebra

Sernik Zebra

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sernik Zebra

Sernik Zebra

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zdjęcia czytelników:
Sernik Moniki

Sernik Moniki

 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 

4 odpowiedzi na „Sernik Zebra

Skomentuj ugotujmyto.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy Pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto styropian ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis keks kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy kopiec kreta krem krem bounty krem budyniowy kremówka kremówka bez pieczenia lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki naleśniki czekoladowe napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tiramisu torcik tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina