Ciasto Pomarańczowe | Ciasto Arabskie

Ciasto pomarańczowe – Ciasto Arabskie – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Ciasto pomarańczowe to kolejny przepis z Serii Przepisów „Smaki Świata”. Pomarańczowe Ciasto Arabskie. Ciasto pełne aromatu, smaku orientalnej przyprawy, które wyróżnia błyskawiczne i proste wykonanie. Na przygotowanie tego ciasta wystarczy nam dosłownie kilkanaście minut + czas przeznaczony na pieczenie. Jest to bardzo popularne ciasto w krajach arabskich, ze względu na jego prostotę wykonania jak i występujące w przepisie pomarańcze – to tak jak w naszym kraju jabłka czy śliwki. Ciasto to może konkurować z innymi ciastami świątecznymi, jakie mogą zagościć na naszych stołach.

 

Ciasto Arabskie

Ciasto Arabskie

 

Czas przygotowania: 20 min.

Pieczenie: ok. 50 min

Składniki: 1 porcja =dla 8 osób

  • miękkie masło 200 g
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • mąką kukurydziana 1/2 szklanki
  • gloden syrup 1/3 szklanki 
  • cukier z trzciny cukrowej 1 szklanka
  • soda 1/2 łyżeczki
  • kardamon 1/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
  • jajko 3 szt.
  • jogurt naturalny 1/2 szklanki
  • sok ze świeżej pomarańczy 1/4 szklanki
  • drobno posiekana skórka z 1 pomarańczy
 

Ciasto pomarańczowe – wykonanie

 
Krok 1
Do małego naczynia dodajemy mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia oraz mąkę kukurydzianą i całość dokładnie mieszamy. 
 
Krok 2
Do osobnego naczynia wlewamy jogurt, Golden Syrup oraz sok ze świeżej pomarańczy i dokładnie miksujemy. 
 
Krok 3
Do dużej miski dodajemy miękkie masło wraz z cukrem i miksujemy na gładki puszysty krem. Następnie dodajemy drobno posiekaną skórkę z pomarańczy, dodajemy wymieszany jogurt z sokiem i gloden syrup – i całość dokładnie mieszamy ok. 6-7 min. aby składniki połączyły się. 
 
Krok 4
W kolejnym kroku dodajemy 1/4 mącznej mieszanki, dokładnie miksujemy, a następnie dodajemy 1 jajko i ponownie miksujemy. Gdy uzyskamy gładką masę ponownie dodajemy 1/4 mącznej mieszanki, miksujemy dokładnie, dodajemy 1 jajko – i tak aż do wyczerpania składników.
 
Krok 5
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (może to być keksówka średniej wielkości, forma na babkę piaskową, itp.). Pieczemy w temp.  180 C przez ok. 50 min.
 
Ciasto pomarańczowe

Ciasto Arabskie

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ciasto pomarańczowe

Ciasto Arabskie

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ciasto Arabskie

Ciasto Arabskie

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Autor: Deserek.TV | Google+ 
 

6 odpowiedzi na „Ciasto Pomarańczowe | Ciasto Arabskie

Skomentuj Droczilka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto styropian ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis keks kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy kopiec kreta krem krem bounty krem budyniowy kremówka kremówka bez pieczenia lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tiramisu torcik tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina