Makowiec Sułtański

Przepis jak zrobić Makowiec Sułtański przepis – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (42 ocena, 10 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Makowiec Sułtański to bardzo prosty przepis na ciasto o kruchym spodzie i nadzieniu makowym z polewą czekoladową. Dziś poradnik na bardzo smaczne ciasto makowe do wykonania dosłownie w 30 min. Wystarczy wyrobić ciasto dodać masę makową i upiec 🙂 Prawda, że proste 🙂 Przepis ten pochodzi z książki Siostry Anastazji, lecz ja wybrałem właśnie ten. Czemu ten? – bo jest to bardzo prosty przepis na smaczne ciasto, a ja lubię proste przepisy na smaczne ciasta 🙂 Zobacz także przepis na: Makowiec Biszkoptowy, Szarlotka na kruchym cieście, Sernik z Rosą, Sernik Oreo, Drożdżowa Babka z Bakaliami,

 

Makowiec Sultanski

Makowiec Sultański

 

Czas przygotowania: 30 min.

Pieczenie: 30-40 min.

Składniki: 1 porcja dla 8 osób

  • mąka pszenna 500 g
  • żółtka 6 szt.
  • masa makowa z bakaliami 900 g
  • miękka margaryna 1 kostka
  • cukier puder 250 g – 1 i 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Makowiec Sułtański wykonanie

Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy składniki. Następnie dodajemy miękkie masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt suche należy dodać niewielką ilość kwaśnej śmietany. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.
 
Krok 2
Formę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną z nich wyklejamy dno naszej formy – równomiernie rozprowadzamy ciasto w formie aby spód ciasta był równy. Następnie wykładamy masę makową z bakaliami i równo rozprowadzamy. Na masę makową wykładamy pozostałe ciasto – należy je albo rozwałkować na cienki placek i przykryć masę makową lub w ręku wyrabiać małe i cienkie placki i nimi przykryć masę makową – tak jak pokazano na powyższym filmie video.
Krok 3
Ciasto pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30-40 min. aż ciasto lekko zarumieni się. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową
Makowiec  Sułtański

Makowiec Sułtański

 

 

 

 

 

 

 

 

Makowiec  Sułtański

Makowiec Sułtański

 

 

 

 

 

 

 

 

Makowiec  Sułtański

Makowiec Sułtański

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Zdjęcia Widzów:

Makowiec sułtański

Makowiec sułtański od Niezapominajka

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: | Google+ 

9 odpowiedzi na „Makowiec Sułtański

Skomentuj kinga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy Pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babeczki czekoladowe babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto czekoladowe ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto milky way ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop granita herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kawa przepisy kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcza poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana soki sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka święta syrop syrop czekoladowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tiramisu torcik torcik bez pieczenia tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina