Kokosanki przepis jak zrobić kokosowa kostkę – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Przepis na najlepsze Kokosanki na świecie – kokosowa kostka jest bardzo łatwa i szybka do wykonania. Kiedyś bardzo często taką kokosową kostkę robiła nasza babcia, ale z biegiem czasu przepis odszedł w zapomnienie i dziś nadszedł dzień jego reaktywacji 😉 Teraz ponownie mogę delektować się tym fantastycznym smakiem kokosowej kostki i przypomnieć sobie wspaniałe lata dzieciństwa. Jeżeli uwielbiacie kokosanki i testowaliście już różne przepisy to koniecznie musicie wypróbować i ten przepis 🙂 Jestem pewien, że Wam się spodoba i zagości w Waszych domach na dłużej – jak raz spróbujecie tego specjału to już zawsze będziecie robili tą wersję kokosanek 🙂 Zobacz także: Herbatniki Owsiane z Morelami , Kruche Ciasteczka , Cynamonowe Ciasteczka Herbaciane

Kokosanki przepis
Składniki: 1 porcja = 30 szt.
- wiórki kokosowe 250 g
- jajko 3 szt.
- masło 2 łyżki
- cukier puder 1 szklanka,
- bułka tarta 2 łyżki
- 1 wafla 24 x 30 cm
- forma do pieczenia 24 x 30 cm
Kokosanki przepis i wykonanie
Krok 1
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Arkusz wafla przycinamy na wymiar tak aby pasował do przygotowanej formy i wkładamy go na dno naszej formy.
Krok 2
Do osobnego naczynia dodajemy miękkie masło, żółtka, cukier puder i miksujemy na gładki jajeczny krem. Następnie cały czas miksując dodajemy wiórki kokosowe i tartą bułkę – ucieramy do połączeni się składników.
Krok 3
W kolejnym kroku białka ubijamy na sztywno i dodajemy powoli do masy kokosowej – całość delikatnie mieszamy łyżką do wchłonięcia piany.
Krok 4
Masę kokosową wykładamy na na płat wafla, który znajduje się w formie do pieczenia – dokładnie rozprowadzamy masę kokosową po powierzchni, delikatnie ugniatamy i wygładzamy. Pieczemy w temp. 190 C na złoty kolor przez ok. 20-25 min.
 Kokosanki przepis |
 Kokosanki przepis |
To prawda – ta wersja wydaje się bardzo prosta i szybka do wykonania – i wyglądają tak delikatnie :)
Cudownie wyglądają! Uwielbiam kokos 🙂
Super, ale może da się napisać, ile tego cukru pudru? Ani na filmiku ani w przepisie tego składnika nie uwzględniono.
Przepraszam małe przeoczenie – mój błąd – 1 szklanka cukru pudru
Dziękuję za tak szybką odpowiedź 🙂 Ciacho wygląda bardzo apetycznie, więc zabieram się za pieczenie 🙂
To jest chyba najlepsza kokosanka jaką jadłem – zresztą jak zrobisz to sama ocenisz 🙂 Możesz zrobić fajne fotki i przesłać na email to dodam jako zdjęcia widzów 😉
Udanego dnia i życzę Smacznego ;)))
Pozwoliłam sobie na malutką modyfikację Pańskiego przepisu. Otóż połowę cukru wsypałam do żółtek i masła, a drugą połowę dodałam do ubitych białek. Tak utrwalona piana z białek jest trwalsza i jest większe prawdopodobieństwo, że przetrwa mieszanie z masą kokosową 🙂 I masa kokosowa wychodzi przez to bardziej puszysta. Uwielbiam wszystko, co kokosowe (oprócz cukierków rafaello 😉 ), wiec z pewnością często będę wracała do tego przepisu 🙂
I o to chodzi aby modyfikować i zmieniać przepisy ;))) po to one właśnie są 😉
Następnym razem proszę zrobić fotki i przesłać to dodam na stronę pod wpisem jako zdjęcia Czytelników 😉
Babcine przepisy są najlepsze 🙂 kokosanka wygląda mega pysznie 🙂
W taki sposób kokosanek nie robiłam, chętnie spróbuję bo wyglądają pysznie i intryguje mnie dodatek tartej bułki i żółtek.
znowu pyszny pomysł! Znowu zaskakujesz, niby coś znam, ale u ciebie zawsze jakieś innowacje! 🙂
kiedys bardzo lubiłam 😉
wygląda fantastycznie:) mniam mniam:)
Pominęłam cukier i pewnie dlatego nie wyszła mi. Jakby zabrakło mi płynnych składników – nawet nie dodałam wszystkich wiórków bo już było to praktycznie sypiej konsystencji. Piana z białek nie dała rady wszystkiego zlepić, więc dodałam całe jajo żeby to jakoś połączyć. Mimo wszystko po upieczeniu (11min) całkiem zjadliwe :).
Pewnie tak 🙂 Ale teraz jak zrobisz kolejny raz już zgodnie z przepisem i z cukrem to będzie jeszcze smaczniejsze 😉 Jajka nie dodajemy – tylko pianę z białek
Udanego popołudnia 😉
Z tym, że cukru nie chcę dodawać, celowo go pominęłam. Spróbuję następnym razem z pianą z 4 białek – chyba powinno dać radę? 🙂