Karpatka przepis

Karpatka przepis wideo – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (65 ocena, 13 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Karpatka przepis klasyczny. Ciasto na Karpatkę jest zrobione z ciasta parzonego (tak jak na ptysie) , które bardzo ładnie wyrasta. Całość ciasta jest „sztywna”, a mas budyniowa nie wypływa na boki przy  krojeniu. Ten przepis pochodzi od mojej cioci, która jak dla mnie robi najlepszą Karpatkę na świecie. Ale jednocześnie zapowiadam, iż na mym blogu pojawią się inne wersje karpatki 🙂 Właśnie są testowane przez domowników 🙂 Zobacz także przepis na Ciasto Trociniak, Kremówka bez pieczenia, Ciasto Cappuccino,

 

Przepis na Karpatkę

Karpatka przepis 

 

Zobacz też: Ciasto 3 Bit oraz Rafaello z Malibu 

  

Składniki: 1 porcja dla 6 osób
Ciasto

  • mąka pszenna 1 szklanka,
  • woda 1 szklanka,
  • masło 125 g,
  • jajko 5 szt.,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

Krem Waniliowy

  • mleko 2 szklanki,
  • cukier kryształ 1/2 szklanki,
  • żółtka 5 szt.,
  • cukier z prawdziwą wanilią 20 g,
  • mąka pszenna 3 – 4 łyżki,
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki,
  • masło 300 g – 200 g,

Dodatkowo

  • forma 23 x 30 cm lub zbliżona

 

Przepis na Karpatkę

Karpatka przepis

Karpatka przepis i wykonanie

Krok 1
Do garnka dodajemy masło i rozpuszczamy je na małym ogniu. Następnie dodajemy 1 szklankę wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mąkę i ucieramy przez ok. 2 min. aż powstanie jednolita i gęsta masa. Odstawiamy do przestudzenia
 
Krok 2
Do lekko przestudzonej masy dodajemy jajka, proszek do pieczenia i całość miksujemy przez ok. 2-3 min. aż uzyskamy jednolita konsystencję.
 
Krok 3
Ciasto podzielić na 2 równe części i jedna z nich przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( forma 23 x 30 cm lub zbliżona). Ciasto równo rozprowadzić i wstawić do piekarnika do temp. 200 C – pieczemy przez ok. 30 – 35 min. – w czasie pieczenia nie otwierać piekarnika. Następnie upiec 2 część ciasta.
 
Krok 4
W tym samym czasie gdy mamy ciasto w piekarniku przygotujemy budyń: do garnka dodajemy 1/2 szklanki mleka, 5 żółtek, 3 łyżki maki pszennej, łyże maki ziemniaczanej i wszystkie składniki miksujemy na jednolita masę przez ok. 2 min.
 
Krok 5
Do osobnego dużego garnka wlewamy 1 ,5 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru oraz cukier z prawdziwą wanilią – garnek stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia i dodajemy zawartość garnka z masą jajeczną i szybko mieszamy aby nie powstały grudki – mieszamy na małym ogniu do momentu uzyskania gęstego budyniu. Zdejmujemy z ognia, garnek owijamy folia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
 
Krok 6
Miękkie masło ucieramy mikserem przez ok. 4-5 min. aż uzyskamy biały maślany krem i wtedy to dopiero dodajemy nasz wystudzony i zimny budyń – budyń dodajemy małymi porcjami i cały czas miksujemy. Jak krem maślany wymiesza się z budyniem i będzie tworzyć jednolita masę dodajemy kolejna porcję zimnego budyniu. 
 
Krok 7
Krem wykładamy do formy z jednym blatem ciasta i równo rozprowadzamy – przykrywamy drugim blatem ciasta i lekko dociskamy, Ciasto wstawiamy do lodówki na cała noc. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
 
 
Karpatka przepis

Przepis na Karpatkę

 

7 odpowiedzi na „Karpatka przepis

Skomentuj iza Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

 Przypinki Własny Wzór  

Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto styropian ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis keks kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy kopiec kreta krem krem bounty krem budyniowy kremówka kremówka bez pieczenia lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tiramisu torcik tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina