Jabłka we francuskich szlafroczkach

Jabłka we francuskich szlafroczkach

Jabłka we francuskich szlafroczkach

Kolejny domowy rodzinny przepis na smaczne ciasto czy tez ciastka z nadzieniem w cieście prawie francuskim. Ciasto smakiem i wyglądem przypomina ciasto francuskie, jednak sposób jego wykonania jest całkowicie inny. W oryginalnym przepisy ciasto należy włożyć do lodówki na 60 min, a ja wstawiam je do zamrażarki na 40-50 min. – ale po wyjęciu musi dać się rozwałkować. Zaletą tych pysznych „sakiewek z nadzieniem” jet to, iż przepis jest bardzo prosty, szybko się go wykonuje i możemy w dowolny sposób doprawiać nadzienie wedle naszego gustu i smaku. Te „sakiewki” są bardzo, bardzo smaczne i jak je robię to zawsze stosuje wersje 3 razy większą składników, gdyż są tak smaczne, że bardzo szybko znikają z talerzy 🙂 

 

Prosty przepis jak zrobić w 60 min. domowe bułeczki maślane – Film HD
Kliknij Udostępnij i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 

 

Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

Czas przygotowania: 30 min.

Składniki: 1 porcja = 12 ciastek

  • miękka margaryna 200g
  • mąka pszenna 3 szklanki
  • śmietana 1 szklanka
  • jabłka antonówki 4 szt.
  • cukier z trzciny cukrowej 5-6 łyżeczek
  • cynamon 3 łyżeczki
  • zmielony goździk 3 łyżeczki
  • rodzynki 12 łyżeczek
Krok 1
Do naczynia (garnka, miski) wsypujemy mąkę, dodajemy miękką margarynę i sprężyna do zagniatania siekamy margarynę z mąką i zagniatamy ciasto ręcznie. Następnie dodajemy śmietanę i całość dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wstawiamy do zamrażarki na 40 – 50 min. 
 
Krok 2
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy pestki. Dzielimy na ćwiartki
 
Krok 3
Po wyjęciu ciasta z zamrażarki, dzielimy je na 2 równe części. Deskę do zagniatania podsypujemy mąka i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3-4 mm.. Następnie wycinamy kwadraty o bokach ok. 11 x 11 cm. Do środka wkładamy kawałki jabłka, trochę rodzynek, dodajemy cukier z trzciny cukrowej oraz po 1/3 łyżeczki każdej z przypraw. Przeciwległe rogi sklejamy ze sobą, a następnie sklejamy powstałe krawędzie aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia.
 
Krok 4
Blachę smarujemy olejem, układamy ciastka i wstawiamy do piekarnika do temp. 190C i pieczemy przez ok. 35-45 min. na złoty kolor. Upieczone ciastka można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem gdy są jeszcze ciepłe.
 
Jabłka we francuskich szlafroczkach

Jabłka we francuskich szlafroczkach

 

 

 

 

 

 

 

 

Jabłka we francuskich szlafroczkach

Jabłka we francuskich szlafroczkach

 

 

 

 

 

 

 

 

Jabłka we francuskich szlafroczkach

Jabłka we francuskich szlafroczkach

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 odpowiedzi na „Jabłka we francuskich szlafroczkach

Skomentuj agattekh Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy Pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babeczki czekoladowe babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto czekoladowe ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto milky way ciasto owocowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis kawa przepisy keks kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy kopiec kreta krem krem bounty krem budyniowy kremówka lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki naleśniki czekoladowe napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka święta syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tiramisu torcik torcik bez pieczenia tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina