Drożdżówki ale nie Jagodzianki przepis

Zobacz Jak Zrobić prawdziwe Jagodzianki – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Drożdżówki nie Jagodzianki przepis – Miały być Jagodzianki ale była już późna pora i nigdzie nie dostałem jagód. A, że narobiłem sobie ochoty na takie drożdżówki nie chciałem rezygnować i postanowiłem zrobić je mieszając czereśnie z wiśniami w proporcji 50/50 . I muszę Wam powiedzieć, że była to dobra decyzja – drożdżówki nie przetrwały 2 godz. – zdjęcia musiałem robić w pośpiechu 🙂 Bułeczki były rozchwytywane przez domowników – ledwo sam się na jedną załapałem 🙂 Następnym razem muszę wcześniej kupić jagody i nie zostawiać tego na ostania chwilę. Ale to co najważniejsze to ciasto – jak ciasto drożdżowe jest dobre to czy to jagody czy wiśnie to już nie ma takiego znaczenia bo zawsze fantastycznie smakują 

 

Jagodzianki przepis

Drożdżówki nie Jagodzianki przepis

 

 
Składniki: 1 porcja = 12 szt.
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • cukier puder 1/3 szklanki
  • jajko 2 szt.
  • olejek waniliowy 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • letnie mleko 1/2 szklanki
  • drożdże 1 i 1/2 łyżeczki
  • roztopione masło 1/2 szklanki

Nadzienie

  • jagody, czereśnie, wiśnie 2 szklanki
  • 1/3 szklanki cukru
  • mąka pszenna 2 łyżki

Na wierzch

  • roztrzepane jajko
  • cukier do posypki
 

Jagodzianki / Drożdżówki – wykonanie

 
Krok 1
Do szklanki wsypujemy 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 2 łyżki letniego mleka oraz 1 i 1/2 łyżeczki drożdży – mieszamy i pozostawiamy na 20-30 min. pod przykryciem do wyrośnięcia
 
Krok 2
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, szczyptę soli, olejek waniliowy – dokładnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy pozostałe letnie mleko, jajka oraz wyrośnięte drożdże – drożdże muszą być wyrośnięta! Mieszamy wszystkie składniki łyżką, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie dodajemy roztopione przestudzone masło i ponownie całość mieszamy. Poz uzyskaniu jednolitej masy odstawiamy ciasto pod przykryciem na 2 godz. Ciasto powinno podwoić swa objętość – to znak, że odpowiednio wyrosło.
 
Krok 3
W tym samy czasie przygotowane owoce – umyte, przebrane i osuszone jody lub wypestkowane wiśnie lub czereśnie przekładamy do osobnego naczynia, posypujemy cukrem oraz mąką i mieszamy łyżką.
 
Krok 4
Wyrośnięte ciasto posypujemy delikatnie mąką i ponownie wyrabiamy. Jeżeli okaże się, że ciasto jest zbyt lepiące należy podsypać trochę więcej mąki -a le proszę nie przesadzić z mąką. Ciasto powinno być elastyczne i lekko ciągnące. Możemy posmarować dłonie olejem wtedy ciasto nie będzie się do nich przylepiać.
 
Krok 5
Z ciasta urywamy kawałki i przez chwilę ugniatamy je w dłoniach. Następnie w dłoniach formujemy z ciasta placek delikatnie go rozciągając tak aby był wielkości dłoni i miła grubość ok. 5 mm. Na sam środek nakładamy 1 łyżkę owoców i zlepiamy boki ciasta tak jak byśmy zlepiali pierogi. Całość delikatnie formujemy w dłoniach na kształt kuli,a następnie delikatnie wałkujemy – układamy miejscem łączenia się ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem. Pozostawiamy trochę wolnej przestrzeni aby bułeczki miały miejsce na wyrośnięcie. Gotowe bułki smarujemy roztrzepanym jakiem i posypujemy zwykłym cukrem. Odstawiamy na 20 – 30 min. aby ciasto ponownie wyrosło.
 
Krok 6
Pieczmy w temp. 180 C przez 20 – 22 min.
 
Jagodzianki przepis

Drożdżówki nie Jagodzianki przepis

 

Jagodzianki przepis

Drożdżówki nie Jagodzianki przepis

 

Jagodzianki przepis

Drożdżówki nie Jagodzianki przepis

 

Autor: Deserek.TV | Google+  

6 odpowiedzi na „Drożdżówki ale nie Jagodzianki przepis

Skomentuj Marta_wa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

 Przypinki Własny Wzór  

Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto styropian ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis keks kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy kopiec kreta krem krem bounty krem budyniowy kremówka kremówka bez pieczenia lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tiramisu torcik tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina