Crostata – Staropolski Pieróg z Owocami

Staropolski Pieróg Owocowy

Staropolski Pieróg Owocowy

 

Sezon owocowy wciąż trwa, jedne owoce już się kończą innych przybywa. W związku z tym postanowiłem zrobić bardzo proste i smaczne ciasto przez wiele osób różnie nazywane. Ten przepis pochodzi z rodzinnych receptur ale jak widać przez wiele lat nic się w nim nie zmieniło z wyjątkiem nazwy oraz  wciąż powstających jego odmian i nowych nazw. U nas w domu to ciasto jest znane pod nazwą Staropolski Pieróg Owocowy – pieróg – gdyż jest nadziewany owocami i był robiony w kształcie pieroga. Ja natomiast zrobiłem to ciasto w trochę innym kształcie. 

Nazwa Crostata pochodzi z Włoskiej kuchni i oznacza pieczony deser tarta – pieczony w kształcie tortu. 

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, bardzo kruche i bardzo smaczne. Idealne ciasto na smaczny i prosty deser owocowy, a najlepiej smakuje podawany na ciepło z 2 gałkami lodów.

Przepis jak zrobić w 15 min. przepyszne ciasto owocowe – Film HD

 

Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Czas przygotowania: 15 min.

Czas pieczenia: ok. 40 min 

Składniki: 1 porcja dla 10 osób

Ciasto

  • miękkie masło 130g
  • cukier kryształ 3 łyżki
  • jajko 1 szt.
  • mąka pszenna 1,5 szklanki

Nadzienie Owocowe

  • maliny,borówki/jagody,1 jabłko, 1 gruszka = 500g
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier kryształ 3 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • jajko do smarowania ciasta
  • cynamon lub cukier puder do posypki

 

Krok 1
Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i całość miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy roztrzepane jajko do maślanej masy i cały czas miksujemy/mieszamy mikserem aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Następnie dodajemy szczyptę soli oraz dodajemy mąkę, którą przesiewamy przez sitko.
 
Krok 2
Zagniatamy ciasto ręcznie – dobrze zagniatamy aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie można podsypać troszkę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione wtedy, gdy nie lepi się już do rąk.
 
Krok 3
Zagniecione ciasto delikatnie spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 60-70 min.
 
Krok 4 
Do miski wrzucamy pokrojone owoce wedle uznania i smaku razem ok. 1/2 kg owoców, posypujemy je cukrem, mąką ziemniaczaną, dodajemy sok z cytryny i całość mieszamy łyżką.
 
Krok 5
Wyjmujemy ciasto z lodówki, deskę podsypujemy mąką, także ciasto delikatnie z wierzchu posypujemy mąką i rozwałkowujemy je na cienki placek. Następnie zawijamy je na wałek i przenosimy na blachę (jak zawinąć ciasto na wałek aby nie lepiło się pokazane jest na powyższym filmie). Blachę smarujemy masłem lub oliwką, następnie wykładamy ją papierem do pieczenia, który także smarujemy masłem lub oliwką i na tak przygotowane podłoże do pieczenia przenosimy ciasto zwinięte na wałku i je rozwijamy.
 
Krok 6
Na przygotowane ciasto na sam środek wykładamy przygotowane owoce i delikatnie zewnętrzne boki zakładamy do środka i delikatnie zlepiamy – należy uważać aby nie powstały w cieście dziurki i przerwania, gdyż wtedy wyciekanie sok z owoców w czasie pieczenia. Na sam koniec ciasto z wierzchu smarujemy jajkiem.  Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 190C i pieczemy przez ok. 40-50 min. na złoty kolor. Proszę pamiętać iż każdy piekarnik trochę inaczej grzeje więc najlepiej pilnować ciasta i wyjąć je jak osiągnie złoty kolor

 

Staropolski Pieróg Owocowy

Staropolski Pieróg Owocowy

 

 

 

 

 

 

 

 

Crostata Staropolski Pieróg Owocowy

Crostata Staropolski Pieróg Owocowy

 

 

 

 

 

 

 

 

Crostata Staropolski Pieróg Owocowy

Crostata Staropolski Pieróg Owocowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 odpowiedzi na „Crostata – Staropolski Pieróg z Owocami

Skomentuj karmel Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta drożdżowe ciasta na wielkanoc ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto milky way ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kawa przepisy kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały milky way miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcza pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana soki sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop czekoladowy syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina